Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videomåndag (Nytt på DVD/Blu-Ray/VOD)

000001

BRAKFESTEN (Blu-Ray, Import)

Kultbolaget Arrow Film ger ut Marco Ferreris… onekligen oförglömliga komedi om fyra uttråkade medelålders män som samlas i en viktoriansk herrgård för att äta ihjäl sig. Med den idén som utgångspunkt är det bäddat för en av de mest groteskt absurda filmer som någonsin gjorts, med förvirrade karaktärer, udda intrigvändningar och mängder av mat, rapar och pruttar fullföljs farhågorna/förväntningarna (allt är ju en ”smaksak”). Den här filmen (om jag minns rätt) blir ganska långrandig efter ett tag – vad annars kan man vänta sig? – men den är så fascinerande bisarr och säregen att du bör ser den om du tycker det låter intressant.

Arrows utgåva är en 2K-restoration med ett TV-reportage och intervju med Ferreri från 70-talet, en inspelning från inspelningen av filmen, gamla nyhetsinslag och Cannes-intervjuer med skådespelarna, en visuell essä, kommentatorspår för enskilda scener, en trailer och en liten bok. Ska du äga filmen ska du alltså ha denna ”brakutgåva”.

 

000002

THE DECLINE OF WESTERN CIVILIZATION (DVD, Blu-Ray, Import)

Alla tre delarna av Penelope Spheeris klassiska rockumentär på 4 skivor om Los Angeles hardcore-punkscen; skapade enormt rabalder när det begav sig (1981) och är idag ett oklanderligt tidsdokument för fans och nördar. Denna version av filmen är också den enda att ha om man älskar filmerna. De kommer med en 40 sidor lång bok, två kommentatorspår (ett med Spheeris, ett med Dave Grohl). En hel hög outgivet material. Intervjuer med Alice Cooper, Kiss, Ozzy och alla andra som har något att säga om saken.

 

000003

DOG DAY AFTERNOON (Blu-Ray, Import)

Warner ger ut en jubileumsutgåva av en av 70-talets starkaste politiska mainstreamfilmer, med Sidney Lumet, Al Pacino och John Cazale i högform. Seriöst, har du inte sett den här filmen så gör det. Det ser dock inte ut som att denna version – utgiven för sakens skull – innehåller mer godis än själva filmen.

 

bio frances ha

FRANCES HA (Netflix)

Greta Gerwigs och Noah Baumbachs kärleksbarn – väl godkänd enligt mig – finns nu på Netflix. En smart, kul, till synes lättviktig dramedi men ändå insiktsfull, och stark i självkänslan, om tjugonåntings som har svårt att växa upp. Om inte en perfekt film så åtminstone en gjord av människor som vet exakt vad de känner och kan formulera det.

 

fc

FRÖKEN CHIC (SVT, onsdag 8/9, 16.00)

MED GLORIAN PÅ SNED (SVT, torsdag 9/9, 16.00)

Hasse Ekman i fullfjädrad form, med en lika snärtig Sickan Carlsson. Om Fröken Chic skrev signaturen Jerome i DN, när det begav sig: Ett trevligt svenskt lustspel, utan större pretentioner på djupsinne eller originalitet. Men uppslaget har sina säkra poänger; Hasse Ekman och Gösta Stevens har med frejdigt humör flyttat in på den värsta filmkonkurrentens skådebana och gör en Kvitt eller dubbelt-föreställning i TV som man har idel nöje av. Även om den nu knappast är så spännande som i verkligheten, eftersom denna fröken Chic i Sickan Carlssons näpna uppenbarelse redan från början är klar vinnare. Men idén är bra och filmen broderar ut den ännu bättre, trots att farsvolterna någon gång hotar att spränga lustspelsramen.

Och om Med glorian på sned skrev Karl Ekwall i Aftonbladet: Här har vi Hasse Ekmans mest fullkomnade ’miniatyrkomedi’. Varken stor eller originell i anslaget, men trivsamt gjord och fri från alltför hårresande krystningar. Inom denna lilla ram är Hasse Ekman en fin regissör och en acceptabel manusförfattare. Hans dialog är aldrig gnistrande kvick och har sällan mer än en dimension, men den stämmer i ansatsen, när den spottas ut av rätt skådespelare. Siv Ericks telefonmonolog var för att ta ett exempel, strålande i all sin enkelhet.  /…/ Sickan Carlsson är ett av fenomenen i svensk film. Hon har misshandlats och exploaterats i de mest hårresande komedisammanhang men har ändå lyckats behålla sin popularitet genom åren. Det är därför glädjande att konstatera att hon äntligen får manus som svarar mot hennes kapacitet. Att hon är skicklig det kan ingen förneka.

(Att läsa gamla filmrecensioner är verkligen att vandra genom ett vemodigt museum över forna tiders elegans)

Matinéer på SVT är kanske för många synonymt med pensionärs-TV och generell tristess… men egentligen är det en kulturell guldgruva, i synnerhet för de med ett specialintresse för svensk filmhistoria. De flesta filmer som SVT visar på eftermiddagarna går inte att se någon annanstans, om du så ens letar i de mest dunkla farvatten, för majoriteten svenska filmer ligger kvar på rullform i gamla arkiv. (Sickan-filmer kommer och går på SVT Play, och vissa har getts ut på DVD, men det är fortfarande små mängder och i få upplagor).

Med glorian på sned och Fröken Chic var delar av ett långt svep feel good-samarbeten mellan Sickan Carlsson och Hasse Ekman – 1959 kom dock att bli deras sista år som filmpartners, i och med Fröken Chic och Himmel och pannkaka senare på året. De två filmerna var också Sickans sista huvudroller av de slag hon blev känd för – på 1960- och 70-talet medverkade hon mer sporadiskt, i biroller och TV-produktioner.

 

the giver videoösndag

THE GIVER (DVD+Blu-Ray)

Okej, så min rekommendation av The Giver var inte strålande, men jag tyckte ändå att den (för att vara en Young Adult-film) hade en del sansade tongångar och åtminstone ett intresse för visuellt berättande. Så… om det inte är en bra film så är den åtminstone ett intressant misslyckande, och det är inte alltid fel.

 

ha

HIDDEN AGENDA (Blu-Ray, Import)

Ken Loachs politiska thriller om IRA med Brad Dourif, Frances McDormand, Brian Cox och Mai Zetterling (!) har fått en oväntad upphottning. En glad överraskning, för jag har fått för mig att det ska vara en riktigt bra film, även om det är få uppgifter om filmen på Discshop (där den har en preliminär release 11 september). We shall see

 

000004

KILLING ZOE (Blu-Ray, Import)

En av de tidigaste och mest kultiga Tarantino-klonerna från 90-talet, hack i häl efter Reservoir Dogs och innan Pulp Fiction, gjord av Roger Avary som hade en story-credit på Pulpan och överhuvudtaget hade en nära kreativ, men mer eller mindre okrediterad, relation med QT under 90-talet. För att göra det ännu mer 90-tal så handlar det om våld och knark, Eric Stoltz och Julie Delpy har huvudrollerna. Jag tyckte om den här filmen… för tusen år sedan – jag har ingen aning om hur jag skulle se på den idag. Och nu när 90-talet svämmar över oss igen så är jag rätt mätt.

Men jag har en känsla av att filmen har många fans och de är kanske inte avskräckta av att beställa in filmen trots att den inte har något extramaterial, och trots att detta är den 92 minuter långa filmen och ej Director’s Cut-versionen på 99 minuter; den har tidigare getts ut i en fransk region B-utgåva.

 

000005

LONG GOOD FRIDAY + MONA LISA (Blu-Ray, Import)

Bob Hoskins var en underskattad skådespelare och nu ger Anchor Bay ut en frestande dubbelutgåva av Long Good Friday och Mona Lisa, kanske Hoskins två mest underskattade roller, i en utgåva för samlare. Båda filmerna är gangsterfilmer. Neil Jordans Mona Lisa är gjord 1986 och är den mer lågmälda och eftertänksamma av de två filmerna (allt är relativt). Hoskins spelar chaufför till lyxprostituerad kvinna, som försätter honom i en knivig sits (Michael Caine spelar filmens sliskiga gangsterboss) och stämningen är allmänt melankolisk men ändå skitig (om jag minns det rätt).

Det är en snygg motpol till Long Good Friday (1980), som en gång i tiden var Hoskins genombrott men som idag glömts bort lite grann. Det är en utmärkt, ruffig och vital thriller där han spelar smått galen lowlife-filur som bara råkar vara den högsta gangstertuppen i London, men samtidigt som han ska fixa en avgörande affär med inflytelserika amerikaner börjar någon döda hans kompanjoner, lägga en bomb i hans mammas bil och göra hans tillvaro allmänt svettig. Desperat försöker han lista ut vem som är ute efter honom, men fienden tycks vara osynlig och kommer från höga, orubbliga höjder. Välsnickrad story med en tuff atmosfär, riktigt besk humor, undertoner av syrlig social kritik, och gott om bra skådespelare (Helen Mirren är i synnerhet bra som den svala-men-sensibla gangsterfrun). Plus helt oemotståndligt pulserande syntsoundtrack av Francis Monkman:

Anchor Bays utgåva är fullständigt utomordentlig och innehåller en hundrasidig bok, kommentatorspår, nya intervjuer – bland annat med Pierce Brosnan, som har sin första roll i Long Good Friday (som tyst men dödlig torped) – och fan och hans moster, på båda filmerna.

 

yyyyyyyyyyy

MODIG (VOD)

Vissa ogillar denna Disneyfilm, något av en Pixar-version av Ronja Rövardotter, och tycker den är ojämn. Jag gillade verkligen filmen och tycker du gott kan se den – finns att streama på SF Anytime.

 

 

000006

NIGHTMARE CITY (DVD, Blu-Ray, Import)

Har du någonsin hört talas om Umberto Lenzi, och gillar du den här filmen?

Om svaret är nej behöver du inte tänka mer på saken. Om svaret är ja så har Arrow Films gett ut en lyxversion av denna trash-klassiker med kommentatorspår av Fangoria-folk, två olika HD-transfers från originalnegativet, nya intervjuer med Lenzi själv (och en av ”aktriserna” i filmen), en essä om problemen med att restaurera gamla knarriga rullar som det här, en bok med diverse texter samt en ny dokumentär med (vem annars) Eli Roth.

 

000007

STATE OF GRACE (Blu-Ray, Import)

En till underskattad och bortglömd crime-film om attraktiva, buttra män – Ed Harris, Sean Penn och Gary Oldman – som snärjer sig själva i den irländska maffian i ett ruffigt Hells’ Kitchen. Jag tror åtminstone att den är underskattad. Jag har inte sett den själv. Men den ser väldigt underskattad ut. Många tycker att detta är Gary Oldmans bästa roll, många tycker att detta är en riktigt bra film, för många för att jag inte ska ha höga förväntningar på förhand.

State of Grace – som är en amerikansk-brittisk film – har tidigare bara getts ut på australiensisk, regionsfri Blu-Ray. Här är det den lilla brittiska studion Second Sight som levererar filmen i PAL med en Making Of-film och en intervju med Ed Harris.

 

000008

THE TOWN THAT DREADED SUNDOWN (Blu-Ray + DVD, Import)

Något man kan lita på är att sunkiga gamla b-skräckisar, kända till 50% för att mainstream-skräckisar som Scream gjort referenser till dem, kommer att leta sig ut på Blu-Ray, här från Eureka Films utan ett enda stycke extramaterial (vad jag kan förstå). För samlare.

 

000009

THE WIZ (Blu-Ray, Import)

Sidney Lumet gjorde många bra filmer – som Dog Day Afternoon – och så gjorde han filmer som The Wiz, musikalen och affro-uppföljaren till Trollkarlen från Oz. Med Michael Jackson och Diana Ross. Kanske dags att se den? Eller inte? Hm. Den finns åtminstone att beställa på Blu-Ray nu, via London-bolaget Freemantle, för världen behöver det säkert.

 

OCKSÅ: Den överväldigande majoriteten av dessa titlar är import. Bland de nya svenska releaserna finns de av mig tidigare recenserade Black Sea, St. Vincent och Child 44, men de gillade jag inte någon av dem (Child 44 var i synnerhet usel).

/ F

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *