Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

VIDEOSÖNDAG#84

vrm

Det är den där smäktande juniveckan då Folkets bio har stängt, biorepertoaren börjar glesna och de stora sommarfilmerna dundrar in – denna helg har praktiskt taget Jurassic World enhällig dominans på biofronten.

Så det är väl med andra ord inte så konstigt att den drar hem x antal kvackiljoner på första biohelgen. Vad gäller dess kvalitéer verkar åsikterna gå isär – Vissa tycker om den av okomplicerade anledningar, andra tycker (som jag) att det är en dum och själlös produkt. Än så länge har jag dock inte träffat någon som försvarar filmen på något seriöst sätt – det verkar mer som att kärleken till Spielbergs originalfilm driver fram en partiskhet till denna, och jag vill minnas att stämningen var ungefär likadan när The Lost World: Jurassic Park (1997) gick upp på bio. Inte förrän i efterhand kunde man lugna ner sig och förstå att den kanske inte var så bra som man ville tycka.

Och då tycker jag ändå att The Lost World är en bra mycket bättre film än Jurassic World – den var visserligen inte fantastisk, men den hade en hyggligt genomtänkt story, en originell stämning, tydliga och avrundade karaktärer och ett proffsigt hantverk; World är inte mycket mer än en rörig serie effekter, sammanhållna av opersonliga klyschor och ”franchiseism”.

Eller som Tove Bengtsson sakligt och perfekt sammanfattar det i SvD: ”Det säger ändå något att det bästa med ’Jurassic world’ är referenserna till ’Jurassic park'”.

Exakt så.

Så anyway, på tal om sommaren: Detta kan vara den sista videosöndagen på ett tag – nästa helg (dvs midsommarhelgen) tar sidan en paus på en halv vecka eller något sådant där, även om lite texter läggs upp när det går. Under sommaren kommer nya biofilmer att recenseras som vanligt, likaså klassiker och förmodligen allt annat också, men frekvensen kanske inte blir lika hög och framför allt kan det bli mer sporadiskt – å andra sidan kommer en Bond-film i veckan att recenseras, och biosommaren 1995 kommer att fortsätta tills den tar slut (igen).

Jag passar på att tacka alla tappra läsare som alltid varit uppmuntrande och hoppas på ännu gladare dagar i framtiden.

I synnerhet hoppas jag på en bra filmhöst – för er som tycker jag varit extra grinig på sistone så måste jag understryka att det inte är mitt fel. Filmåret 2015 har hittills varit en riktig besvikelse.

Glad sommar, alla.

 

VIDEOSÖNDAG#84

oaisdjoasidjoiboiusdfjodakisjdoipsajdiogikajsdonjhvuhdsfijiunaiiaijsopidasfaas
Topp 10: Christopher Lees sämsta filmer
. Må han vila i frid. Här en lista på hans sämsta filmer (jo, det är rimligt).

bf
Biosommaren 1995 – Vecka 23.
Batman Forever, Snabbare än döden och en av de bästa kärleksfilmer du inte sett (men kanske Lukas Moodysson gjorde det), The Incredibly True Adventure of Two Girls In Love.

 

Bio

Jurassic World mini2star

 

DVD/BluRay/VOD/Stream

Lilting mini25star

Maps to the Stars mini15star

Fifty Shades of Grey mini2star

Timbuktu mini3star

Woman in Black 2: Angel of Death mini2star

A Most Violent Year mini3star

Jupiter Ascending mini1star

 

kkk

 

Specialrecensioner

Agent 007 med rätt att döda (Dr. No, 1962) mini35star

The Incredibly True Adventure of Two Girls in Love (1995) mini35star

 

haj

 

Mästerverk

Hajen (1975) mini4star

 

jijiji

 

VECKANS KLIPP

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *