Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Topp 10 – Christopher Lees sämsta filmer

oaisdjoasidjoiboiusdfjodakisjdoipsajdiogikajsdonjhvuhdsfijiunaiiaijsopidasfaas

Genrefilmens kultigaste farfar Christopher Lee har lämnat oss, vid 93 starka års ålder. En adlad brittisk herre som med sin ståtliga gestalt och mäktiga röst gav stolthet och gravitas åt en kult- och genrefilmsvärld som… förblev ganska oklassig, men Christopher Lee etsade sig ändå in i praktiskt taget allas medvetanden i en karriär lång som ett halvt sekel (bokstavligt talat)!

Känd lär han förbli – för olika åldrar – som Dracula, Saruman, Fu Manchu, Sherlock Holmes, Mumien och Greve Dooku (ja, jag rimmar med flit). I historieböckerna kommer han alltid att förknippas med klassiska, brittiska b-skräckfilmsbolaget Hammer, åt vilka han spelade Dracula och Fu Manchu men även Mumien, Rasputin och Frankensteins monster. Men har man över 200 titlar på IMDb så rinner minnena snart över: Vem minns inte Scaramanga i Mannen med den gyllene pistolen (1971)? Den svenskdubbade Kato i Mio min Mio? Inte att förglömma The Wicker Man (1973), kultskräckfilmen som blivit hans kanske mest älskade (åtminstone hypade) i vissa läger.

Jag kommer att sakna Christopher Lee, men vi måste väl alla checka ut någon gång och hans arbete här på andra sidan Midgård var vackert.

För att hedra honom har jag sammanställt en lista på hans sämsta filmer.

Åjo. Det är inte ”too soon”. Charmen, och hela poängen, med Christopher Lees karriär var att han var en stolt och ärbar figur som aldrig sa nej till ett manus och var med i en jäkla massa urusla filmer; han var så kopplad till b-filmer att även när han medverkade i bra filmer (Sagan om ringen, till exempel) så blev de automatiskt lite sämre, fast på ett bra sätt.

Som han själv sa:

”Every actor has to make terrible films from time to time, but the trick is never to be terrible in them.”

 

Han var aldrig hemsk. Han har gjort hemska filmer hemskt underhållande, med enstaka undantag (ingen kunde rädda Polisskolan: Uppdrag i Moskva, men det var tappert av honom att vara med), och här kommer tio av mina osökta favoriter!

I ingen särskild ordning:

 

CASTLE OF FU MANCHU (1969)

Hur avrunda sin serie filmer om Fu Manchu? Med att låta blivande porr-regissören Jess Franco göra den, såklart! Hej och hå.

 

SAFARI 3000 (1982)

Om du känner till Death Race 2000… den här filmen går steget längre – 3000! – och är en… safari! Christopher Lee har en hysteriskt rolig hjälm och är ”no more mister nice guy”

 

MEATCLEAVER MASSACRE (1977)

Ingen kunde som Christopher Lee ge klass och värdighet åt en film om en köttknivsmassaker.

 

END OF THE WORLD (1977)

Släng dig i väggen Roland Emmerich! Så här ska jordens undergång se ut! Billig och obegriplig! Och med rymd-nunnor!

 

HOWLING II: STIRBA – WEREWOLF BITCH (1985)

Eller Your Sister is a Werewolf, som den också kallas. Första och enda gången som Christopher Lee skrev ett brev till regissören och bad om ursäkt (regissören till första Howling alltså). Han spelar präst som kastar heliga granater mot varulvar. Vill jag minnas. I klippet dubbad till spanska för omväxlingens skull

 

CURSE III: BLOOD SACRIFICE (1991)

Ingen fara, du behöver inte se ettan och tvåan.

 

TALOS – TALE OF THE MUMMY (1998)

Highlander-regissören Russel Mulcahys stolta ripoff på Mumien från 1998.

 

CAPTAIN AMERICA II: DEATH TOO SOON (1979)

Säga vad man vill om Marvel-filmer men de var verkligen bättre förr…! Eller… nej, nej inte alls.

 

JAGUAR LIVES! (1979)

Ett rafflande äventyr med superstjärnan Joe Lewis (veeeem…?) som JAGUAR, en korsning mellan James Bond och… en surfarkille? En jäkla massa lustiga ansikten i den här filmen, som förmodligen är ganska sevärd på sitt sätt.

 

MASK OF MURDER (1985)

Släng dig i väggen, True Detective! Vad sägs om Christopher Lee på jakt efter en galen mördare… i Uppsala?

Jo, Mask of Murder, spelades in i Sverige av vår kultigaste skräpkrängare Arne Mattsson (of Hon dansade en sommar fame). Det är en riktigt ruggigt ful seriemördarthriller med Rod Taylor (från Fåglarna) i en av många svårbegripliga roller.

Tysk trailer allt som finns att tillgå, men filmen finns faktiskt på DVD (tro mig, jag har den).

 

Vila nu i frid Christopher Lee och tack för din vackra gärning. Du gjorde en smutsig filmvärld lite finare.

 

FREDRIK FYHR 

 

 

 

2 svar på ”Topp 10 – Christopher Lees sämsta filmer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *