Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Gissa filmen!

I söndags slängde jag upp dessa tre bilder för att se om någon kunde klura ut vart de kom ifrån:

nice

Och på Facebook-sidan gissade Kim rätt: Svaret är The Ring.

Alltså Gore Verbinskis remake på japanska Ringu (1998), som jag har en viss förkärlek för – det är inte en jättebra film, men rent visuellt är den fantastiskt bildskön och den har oväntat många oannonserade vemodiga stunder – som här, när Naomi Watts går ut på balkongen medan hennes ex tittar på det mordiska bandet; det finns något oväntat ambivalent i denna lilla paus, man vet inte längre vad man ska titta på, hyreshusen har något hisnande över sig – och ser man filmen med en bra ljudanläggning kan man notera att ljudmixingen (med dämpade ljud från lägenheterna, avlägset citysorl och ”bandet” inomhus) också är utomordentlig.

Liksom många filmer i början av 00-talet föredrog fotografen Bojan Bazelli en blek och kall färgskala och jag är mycket förtjust i den. I synnerhet filmer från 2002 är otroligt blå – Minority Report, Harry Potter och hemligheternas kammare, Changing Lanes, Birthay Girl, till och med Sagan om de två tornen och Star Wars: Episod II är mer blå än de två andra i vardera trilogi.

 

Hursomhelst. Vi testar en till. Från exteriör till interiör: Vilken film kommer nedanstående bild ifrån?

int1

Jag tänker mig att den här är lättare men jag kan ha helt fel. En ledtråd: Det är en tracking shot. Fler ledtrådar kommer om ingen listar ut.

Svara i kommentarerna eller på Facebook – där sidan för övrigt kan lajkas! Har inte varit så het på den potatisen (det har liksom inte känts som en Facebook-grupp-sida, det här) men varför inte. Det skulle göra mig lite glad.

 

/F

Ett svar på ”Gissa filmen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *