Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Far from Men

far from men

3starrating

Regi: David Oelhoffen

En fransk lärare i en pytteliten by i Algeriet måste eskortera en arabisk fånge tjugo kilometer till en annan by där han ska möta sin dom; det algeriska kriget har just brutit ut, och på den farliga färden blir de två männen vänner och värdet av ett människoliv börjar stå klart för dem.

Bortom ödsliga berg, som sträcker sig så långt ögat kan nå, vid foten av bergssluttningen i en oansenlig dal, ligger ett litet anonymt hus. Varje dag går Daru (Viggo Mortensen) dit och öppnar dörrarna. Barnen kommer. De stimmar. Han stillar dem och de kommer in i huset på rad. Han kan allas namn och vet vart de sätter sig. Med outtröttlig tro börjar han sedan att tala till dem, skriva på tavlan och fråga frågor. Han är de algeriska barnens franska lärare. Året är 1954 och på andra sidan de där bergen har ett oundvikligt krig kommit. Men här ute i ingenstans, där vi är, skulle man nästan kunna tro att inga våldsamheter någonsin skulle komma.

Men det gör det förstås. En gendarm anländer till Darus skola med en fånge vid namn Mohamed (Reda Kateb) som ska åtalas för att han mördat sin kusin. Han instruerar Daru att eskortera fången till en by tjugo kilometer därifrån, där Mohamed med största sannolikhet ska möta dödsstraffet. Daru vägrar först, bokstavligt talat; ”Jag vägrar” säger han, ”jag skickar inte en man till döden”. Gendarmen rycker på axlarna, för hans jobb är avklarat. Frågan om Daru ska göra sitt är inte upp till honom.

Daru stannar med Mohamed i skolan en dag men i takt med att diverse män på hästar kommer och går inser han att de inte är säkra. Det blir helt enkelt till att ta fången med sig som planen varit. Över de där bergen och den där stäppmarken, ett landskap som nu är minerat av rebellaktivitet.

Far from Men är baserad på en novell av Albert Camus (”Gästen”), men den är inte helt ortodox – novellen var en vass och avskalad sak som utspelade sig bara på skolan. Regissören och manusförfattaren bakom Far from Men, David Oelhoffen, nöjer sig inte med det utan lånar narrativa strukturer från Western-genren för att förvandla Far from Men till en intellektuell äventyrsfilm. Han arbetar försiktigt och långsamt och resultaten blir fina och bra, om än inte spektakulära.

Den främsta anledningen till att se filmen är Viggo Mortensen, som är behjärtansvärt bra i huvudrollen. Det är inte alltid Mortensen har fått syssla med skådespeleri i sin filmkarriär. Såväl som seriefigurskrigare i Sagan om ringen som våldsam mysterieman i David Cronenbergs senare filmer har han varit offer för kameran och en regissörs stil; som skådespelare har han så att säga varit ”fångad i filmen”.

Han var aldrig menad för en Hollywood-karriär, denna nomad, som växte upp i olika delar av världen och därför pratar flera språk också i den här filmen. Innan Sagan om ringen vandrade han anonymt som Vidstige själv genom biroller i diverse amerikanska storproduktioner, men efter Peter Jacksons succé har han varit mån om att bara syssla med kvalitetsroller. Det har gjort att en ny film med Viggo Mortensen alltid är värt att spetsa ögonen extra på.

I rollen som Daru får Mortensen fritt utrymme att gestalta en figur inifrån och ut. Han ger oss här en helt autentisk människa – som faktiskt är värdig Camus – som vägrar välja sida i ett krig han inte kan engagera sig för, och som förblir glad över att bara vara vid liv, utan dumma myter om ära och heder, utan något att idiotiskt dö för.

Det visar sig att fången Mohamed, av orsaker som först inte är klara, inte har något emot att möta döden. Anledningarna är besläktade med rebellernas, som också tycks sugna på att dö för sin sak. Vid ett tillfälle tas Daru och Mohamed som gisslan; Daru möter en av rebellerna, en gammal vän (Vincent Martin) som säger att han kanske kommer att behöva döda honom. Daru har inga problem med att förstå det här, för det visar sig att han är en före detta general med erfarenhet av krig och dödande. ”Jag trodde jag sett mitt av krig” säger han med verklig sorg i hjärtat.

Far from Men är en stillsam och lunkande film som är spännande utan att höja pulsen – man skulle kunna kalla det för en äventyrsfilm för en vuxen publik som vill kontemplera och fundera över det vi ser. Den är fotad och klippt med taktkänsla och får fram ett bra flyt i montage där vi ser Daru och Mohamed vandra längsmed de slående miljöerna. Ofta finns en enkel och okomplicerad skönhet bara i filmens stämning och visuella tendenser. Varje replik är noggrant avvägd. Regnet kommer och går. Stäppen är svår. Daru och Mohamed blir vänner och filmen fungerar. Allt är fint hopsnickrat, även om det aldrig direkt överraskar (i synnerhet inte under det till synes obligatoriska, gubb-franska bordell-besöket där pojke ska bli man) och fastän den är mindre ankrad av sin politiska och historiska fond än vad den är av Viggo Mortensens Daru, en man som har den hjärtskärande tron att det alltid finns mening i att lära barn om världen, även när den rasar omkring dem.

FREDRIK FYHR

*

okp

FAR FROM MEN

Originaltitel, land: Loin des hommes, Frankrike.
Urpremiär: 31 augusti 2014 (Venedig).
Svensk premiär: 15 maj 2015.
Speltid: 101 min. (1.41).
Åldersgräns och lämplighet: 15.
Teknisk process/print/bildformat: Redcode RAW 5K; DI /D-Cinema/2.35:1.
Huvudsakliga skådespelare: Viggo Mortensen, Reda Kateb, Djemel Barek, Vincent Martin, Nicolas Giraud, Jean-Jérôme Esposito, Hatim Sadiki, Yann Goven, Antoine Régent, Sonia Amori, Antoine Laurent, Ángela Molina, Yassir Jahraf, Salma Aït Idder, Abdellah Echabbi, Abdelmjid El Ghachi, Aurelie Armelle SImone Chatellier, Jean-Jacques Hanssen.
Regi: David Oelhoffen.
Manus: Antoine Lacomblez, David Oelhoffen, efter novelle n”L’Hôte” av Albert Camus.
Producent: Marc Du Pontavice, Matthew Gledhill.
Foto: Guillaume Deffontaines.
Klippning: Juliette Welfling.
Musik: Warren Ellis.
Scenografi: Stéphane Taillasson (art direction).
Kostym: Khadija Zeggaï.
Produktionsbolag: One World Films. samprod. Pathé, Perceval Pictures, Kaléo Films, Jouror Développement, ass. B Media 2012, Backup Media, Indéfilms 2, SofiTVCiné, Cinémage 8, delt. Canal+, Ciné+, support. Media Programme of the European Community, Dévelopimage 2, Procirep, Ciclic, Région Centre, CNC.
Svensk distributör: Njutafilms.

Ett svar på ”Far from Men

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *