Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

VIDEOSÖNDAG#77

well

Som jag antytt tidigare så håller jag på att utveckla den här sidan åt lite nya håll – dagliga uppdateringar, recensioner på fler och olika typer av filmer och diverse nya kategorier. Det är ett kontinuerligt arbete som kommer att innebära att nya grenar kommer växa ut från trädet vecka efter vecka och inledningsvis kan det se lite kaotiskt ut. Den tålmodige läsaren kan dock ha i åtanke att denna sida är resultatet av en livstid av åskådande, spekulerande, studerande och forskande i film; sidan är en förlängning av min hjärna, så det kan inte bli hur prydligt som helst. Många överraskningar väntar…

Denna vecka har jag städat i menyerna och indirekt annonserat ett helt nytt projekt kallat Visionen. Detta är ett projekt som kommer att vara ständigt pågående, där jag utifrån mina egna idéer och teorier om filmmediet kommer ta mig an (japp) hela filmhistorien från scratch. Tanken är att det i sinom tid ska kunna likna en slags lärobok som kan vara till hjälp för den extra ambitiösa (och kanske något icke-ortodoxa) filmvetarstudenten. Och, naturligtvis, för alla andra också.

Vissa veckor kommer jag såklart att hinna med mer än andra. Vissa dagar kommer jag kanske att lägga upp mindre spektakulära saker (jag har en stor backlog) eftersom uppdateringarna för sakens skull sker dagligen.

Gästskribenter är förresten fortfarande välkomna. Bor du i någon av storstäderna och om du kan du skriva intressant och bra om film så kan du få inbjudningar till pressvisningar via denna sida; det du.

Be well.

/F

 

VIDEOSÖNDAG#77

basketball diaries
Biovåren 1995: Denna vecka för tjugo år sedan – en hel del biopremiärer både i Sverige och USA, bland annat Kiss of Death, Döden och flickan, Änglar finns, Medan du sov, New Jersey Drive och andra titlar som kommer att få dig att säga ”Åh gud, jag minns den där”. The Basketball Diaries specialrecenseras.

art
Topp 10 – Kritikerklyschor
: Tio saker filmkritiker alltid säger och varför de säger det. Varning för GIF-o-rama.

 

Recensioner

Bio

Avengers: Age of Ultron mini3star

Girighetens pris mini2star

 

Video/VOD/stream

babadook videosöndag
Bakläxor: Jag tar en titt på tre filmer jag aldrig såg när det begav sig på bio: The Babadook (nu när hypen lagt sig), 20. 000 Days on Earth (med Nick Cave) och Kärlek och brott (en fransk film, vilket man nästan kan ana på den svenska titeln).

Mannen som räddade Paris mini25star

Micke & Veronica mini2star

checkthisCool källa.

Specialrecensioner

Syndromes and a Century (2006) mini35star – Veckans torsdagstips, dvs ”alternativa” filmval.

Terminator: Salvation (2009) mini2star – En recension ur arkiven, för att smygstarta ett litet Terminator-maraton. Nästa vecka går vi tillbaka till 1984.

The Basketball Diaries (1995) mini2star

Klassiker

Viljans triumf (1935) (ej betygsatt)

 

blurb

VECKANS KLIPP

Den alltid like muntre Leonard Maltin presenterar Der Fuehrer’s Face, Kalle Ankas Oscarsbelönade anti-Nazi-propaganda.

 

*

RICHARD CORLISS 1944-2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *