Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Bioåret 1995 – Vecka 15

9500005

Biopremiärer – Vecka 15, 14/4 1995

 

Amerikanska premiärer

9500001

ROB ROY

Detta är veckans recenserade 1995-film.

 

9500002

JURY DUTY

Kom att släppas på hösten i Sverige under titeln Dummare än dum. Med Pauly Shore, som sålde biljetter när det begav sig (otroligt nog). Detta är verkligen inte veckans recenserade 1995-film.

 

Svenska premiärer

9500003

ETT OTROLIGT STORT ÄVENTYR
(Parallell amerikansk release)

Hugh Grant hade precis blivit STOR efter Fyra bröllop och en begravning och denna film såldes med att den var gjord av samma regissör (Mike Newell) och hade hans medverkan. Jag vet att den här filmen – som utspelar sig efter andra världskriget och handlar om en tonårstjej (Georgina Cates) som dras in i mystiska saker via en ruffig teatergrupp – har en skara beundrare som vill se den som en oslipad diamant. Jag har aldrig sett den. Kanske borde? Tenderar dock att vara ängslig för Mike Newell, som är en ganska stolpig regissör (Harry Potter och Den flammande bägaren, Mona lisas leende, den långtråkiga Great Expectations, etc)

9500004

MED ELLER UTAN KILLAR

Den här girlfriend-filmen vet jag att jag såg när jag var liten, förmodligen med min mamma – kanske inte helt onyfiken på vad Drew Barrymore och Whoopi Goldberg gjorde ute på vägen (detta är en roadmovie) medan de hade boys on the side, som originaltiteln lyder. Mary Louise Parker var med också – på den tiden var hon ett namn man kunde dra. (Liksom många kvinnliga skådespelare ”försvann” hon bara efter några år, tragiskt nog). Jag har ingen aning om huruvida den här filmen är bra eller inte, men jag minns den som väldigt underhållande och förmodligen är den ganska mysig idag (det stod mellan denna och Rob Roy att ha som specialrecension, men det föll på Liam Neesons aktualitet med Run All Night). Det är ju trots allt ”en film som hyllar konsten att överleva, skrattets gåva och vänskapens mirakel” – och den har Cranberries på soundtracket!

Nästa vecka: Nicolas Cage ger servitris 2 miljoner i dricks och Leonardo DiCaprio skriver basketdagbok.

FREDRIK FYHR

 

3 svar på ”Bioåret 1995 – Vecka 15

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *