Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

VIDEOSÖNDAG#74 (+ Sidnyheter!)

v

Trogna läsare har säkerligen noterat att jag än så länge detta år, 2015, inte gjort några söndagsuppdateringar. Det har att göra med att jag inte varit helt klar över vart jag velat ta sidan – det har varit en fråga om att lägga de formmässiga planerna på stand-by för att bli klar över framtiden och vad som kommer att hinnas med.

När jag började denna sida, för tre år sedan, var det bara som en liten personlig blogg i mängden där jag recenserade filmer som kommit på video, vilket verkade lämpligt då jag inte hade tid eller råd att gå på bio. Tre år senare recenserar jag filmer via pressvisningar, dolda streamlänkar och ibland fortfarande via egna penningar. Sidan tuffar kontinuerligt på, och uppåt, och med tanke på att sidan bara är ett självskapt enmansprojekt tycker jag det inte är jätteilla pinkat. Det verkar som att jag fått mig ett par trogna läsare, en och annan ros kastas upp på scenen och bara i undantagsfall tycker någon att jag är en ”dålig ressensent” eller dylikt.

Nu blir det hur som helst så här i fortsättningen: Sidan kommer att uppdateras dagligen.

Det kommer alltid att finnas något nytt – ibland en lista, ibland ett blogginlägg, ibland längre essäer och oftast en recension. I mån av tid och rum kommer biopremiärer recenseras, och jag brukar täcka de flesta titlar som går upp i Göteborg (där jag bor), utom dokumentärer och familjefilmer, och varför jag vanligen inte recenserar dem ska jag förklara vid senare tillfälle. (Det är inget personligt).

Jag tar från och med nu också emot requests, så om någon vill att jag tar en sedvanligt upphöjd och förnäm titt på en särskild film så skriv här eller maila carlfredrikfyhr[a]gmail.com (var snäll).

På ett ungefär kan man lita på att videotitlar recenseras i början av veckan, biotitlar kontinuerligt och klassiker till helgen. Däremellan kommer tittar tas på gamla titlar som är nyaktuella på BluRay samt filmer som en gång i tiden gick upp på svenska biografer för exakta tiotal år sedan (till exempel Nattvakten, som recenseras den tionde mars, nästan exakt tjugo år efter den svenska premiären).

Varje söndag sammanfattas allt i en Videosöndag, posten du läser just nu, ihop med någon form av krönika. Där finns alla veckans upplägg, så här:

 

VIDEOSÖNDAG#74

Steven Spielberg – Mördaren; en text om den ”sentimentale” Steven Spielbergs sällan omtalade iskalla mördande på film, hans sexuella oro och ångest inför vuxenvärlden.

Scenen: Aprils gård (Teenage Mutant Ninja Turtles, 1990). En närläsning av det där ögonblicket i den ”otecknade” Turtles-filmen då vi plötsligt anar en mycket bättre och helt annorlunda film.

 

Recensioner

Sagan om prinsessan Kaguya mini35star

Into the Woods mini3star

St. Vincent mini2star

The Gunman mini15star

Ur arkiven: Taken (2008) mini3star

 

Jesus-tema:

The Passion of the Christ (2004) mini2star

Kristi sista frestelse (1988) mini4star

 

Nytt på video (Tidigare recenserat)

En tripp till Paris mini2star

The Good Lie mini2star

The Hunger Games: Mockingjay – Part I mini2star

Interstellar mini3star

 

NÄSTA VECKA: Recensioner på bland annat Black Sea, A Most Violent Year, Kurosawas De sju samurajerna och danska gamla ”klassikern” Nattvakten (1994)

 

VECKANS KLIPP

Life of Brian är ett Videosöndag-mästerverk.

Ett svar på ”VIDEOSÖNDAG#74 (+ Sidnyheter!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *