Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

In Darkness We Fall

in darkness we fall

1starrating

Regi: Alfredo Montero

Spanska ungdomar åker på semester och möter döden i en grotta.

Detta är en spansk found footage-rysare där ungdomar åker på någon oklar typ av semester till Formatera. Istället för att sola och bada hittar de en grotta som ser livsfarlig och ogästvänlig ut. De ger sig in i grottan och råkar illa ut.

I början av filmen super de tills de spyr, vilket är mycket äckligare än något annat som händer i denna patetiska och mördande långtråkiga film.

Vad hander i grottan? Möter ungdomarna vampyrer? En förbannelse? Mordiska monster, som i The Descent? Kanske ett supervirus som gör dem till rabiessmittade kannibaler?

Det otroligt läskiga svaret: De går vilse.

Filmens budskap: Gå inte in i läskigt livsfarliga grottor. Du kanske inte hittar ut. Trots att du tänder din tändare och ser vart vinden blåser kommer du ändå gå fel, för du är en ung, dum person som inte vet bättre.

Efter ett tag börjar In Darkness We Fall börja kommunicera en mycket klyschig idé om att vi alla vänder oss mot varandra för att överleva i krissituationer – även korkade sådana. En grotta har ju minst en eller två in och utgångar men tydligen irrar ungdomarna bort sig så ordentligt i grottan att de blir kvar i mörkret i timmar, nej, dygn och de har inget annat val än att börja dricka varandras urin och döda varandra för att kannibalisera köttet (”Hon är inte din vän längre, hon är kött du behöver för att överleva!”) Naturligtvis är det naturligt i det här läget att filma allt som händer.

Även om detta inte vore en jättetråkig och dålig film så hade den haft svårigheter att fungera. Found footage-inslaget gör det omöjligt för oss att känna vad karaktärerna känner eftersom vi alltid betraktar dem utifrån. De där timmarna och dygnen blir aldrig verklighet. Allt som filmen visar är klipp mellan människor som skriker och ylar i tron att det är skådespeleri och inte bara pinsamt och jobbigt att titta på – samt scener där ingenting filmas hur länge som helst för att tiden ska gå.

Och i sista scenen så bestämmer sig regissören för att filma allt normalt, som en vanlig film, för att kanske få ha och äta kakan samtidigt. Det är sista spiken i kistan för La Cueva, som originaltiteln lyder, en amatörmässig uppvisning i hur man sumpar bort sin chans att göra en film.

Kaka, eller caca, blir för övrigt bajs på spanska. Vilket är vad denna film borde heta: La Caca.

FREDRIK FYHR

 

*

indwf

IN DARKNESS WE FALL

Originaltitel, land: La Cueva, Spanien.
Urpremiär: 25 januari 2014 (International Film Festival Rotterdam).
Svensk premiär: 19 november 2014 (DVD).
Speltid: 80 min. (1.20).
Åldersgräns och lämplighet: 15.
Teknisk process/print/bildformat: n/a/D-Cinema/1.78 : 1.
Huvudsakliga skådespelare: Marta Castellote, Xoel Fernández, Eva García-Vacas, Marcos Ortiz, Jorge Páez.
Regi: Alfredo Montero.
Manus: Javier Gullón, Alfredo Montero.
Producent: Juan Gordon, Alfredo Montero, Marcos Ortiz.
Foto: Alfredo Montero.
Klippning: Alfredo Montero, Nacho Ruiz Capillas.
Musik: Carlos Goñi.
Produktionsbolag: Filmax International, Morena Films.
Svensk distributör: NjutaFilms.

Ett svar på ”In Darkness We Fall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *