Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Nyheter 5/10 2014

bah videosöndag

Jag har egentligen inte så mycket att säga om Alice Bah Kuhnke som kulturminister som inte redan sagts av andra. Naturligtvis är det naturligt att vara skeptisk – Eftersom Kuhnke är ju helt oprövad politiskt så vore det direkt naivt att utgå ifrån att det är ett självklart val.

Men därmed finns också möjligheten att ha ett öppet sinne och säga varför inte. Vad jag förstår det en kompetent person med en stark karisma, och till skillnad från förra kulturministern (Blubby) verkar hon ha en förståelse för vad kultur är.

Och på tal om Blubby, och hennes ökända tårtkalas, så var det en märklig ironi att veckan började med en trött storm i ett vattenglas angående SVT:s beslut att klippa bort ett och annat n-ord från Pippi Långstrump . Jag hade spontant tre tankar.

– Blir verkligen en rasistisk film orasistisk om man klipper bort rasismen?

– Vill man titta på en censurerad Pippi?

– Varför tittar vi på rasistisk Pippi, censurerad som ocensurerad?

– Finns det möjlighet att göra en ny Pippi-film? Ingen som orkar?

flm pippi

Läs för guds skull Jacob Lundströms gamla FLM-krönika om saken, där han påminner om Pippi Långstrump-filmen från 1949 som ingen längre kommer ihåg (symtomatisk för svensk filmhistoria – den är praktiskt taget okänd) som skojar friskt om skokräm och kurrikurriduttianer, samt Resan till dej (1953) där Alice Babs i blackface passerade som fullständigt acceptabel humor.

 

Därutöver har jag denna vecka stirrat mig blind på den genialiska trailern för Inherent Vice, Paul Thomas Andersons nya film, och jag känner ungefär som när trailern för The Master kom. Jag har ingen aning om vad det här kommer att bli men det ser ut som kanon. Tobias Rydén Sjöstrand har också skrivit i FLM om filmen, och länkar till en New York Times-intervju med Anderson som är läsvärd. Inherent Vice är baserad på en ”ofilmbar” bok av Thomas Pynchon. Det är möjligt att han har en cameoroll i filmen, men det är ingen som vet säkert. Inte ens regissören.

Ett svar på ”Nyheter 5/10 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *