Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

VIDEOSÖNDAG#59

vidde

Välkomna till Videosöndags sjätte säsong. Den kommer se ut ungefär som de föregående fem: Kontinuerliga recensioner på antingen nya biofilmer, nya videoreleaser, aktuella VOD/Stream-filmer eller alla tre. Beroende på hur mycket tid yours truly har. Denna vecka har jag till exempel hämtat mig efter min alldeles egna filminspelning och en typiskt ovälkommen förkylning – plus att det (tursamt nog) inte kommit några nya filmer värda mitt intresse. Lugn, lugn, jag ska se den nya found footage-filmen As Above/So Below någon gång – för vi vet ju alla hur mycket jag längtat efter en ny found footage-film, de är ju så sällsynta… Hm.

Så, hursomhelst, istället har jag tagit igen en del filmer jag missat under sommaren. Räkna med recensioner på Förr eller senare exploderar jag och Magic in the Moonlight under dagarna som kommer.

Över till:

Förändringar och nyheter.

Varje vecka kommer det idealiskt sett förutom recensioner finnas minst en extra-text, antingen en klassiker-recension eller en klippskoletext eller något annat. Jag kommer också börja gå oftare till Cinemateket här i Göteborg (där jag bor) och recensera gamla filmer efter att ha sett dem på riktiga 35 mm-printar (läs denna text för mer info). Hösten 2014 kommer troligen recensioner på En kvinnas martyrium, Sunrise, Fear and Desire och en eller flera filmer av Kieslowski, vilka kommer visas där (bland annat). Varje vecka kommer det också finnas en separat text med relevanta filmnyheter med läsvärda länkar. Allt detta kommer rundas av med en mindre krönika och det hela kommer finnas som sammanfattning/innehållsförteckning i denna uppdatering kallad VIDEOSÖNDAG.

 

OK, det där är inga konstigheter. Höstens verkliga nyhet är att jag kommer starta en ny serie med intervjuer med unga filmskapare som arbetar mer eller mindre utanför branschen. Idag när svensk filmindustri domineras av krånglig byråkrati, manuskurser, obligatoriskt SFI-stöd och en SF-fisk som äter sig större och större existerar det faktiskt också människor helt utanför branschen som gör film för att de kan, för att de vill och för att det är rätt att följa sitt hjärtas röst.

Idag är det enklare och billigare än någonsin tidigare att göra film, och det vore kul att bidra till lite mobilisering. Är du en ung filmskapare – eller känner du någon – ta och skicka ett mail till carlfredrikfyhr[a]gmail.com om du är intresserad av att bli intervjuad och få fler att se dina filmer; det är ju jag, till exempel.

 

That’s that.

/ Fredrik

 

*

VIDEOSÖNDAG#59

 

Nyheter: Roy Andersson och guldlejonet; Filmfestivaler i Venedig, Colorado och Toronto; sämsta Hollywood-sommaren på 17 år; Jennifer Lawrence; SF och StudioCanals romans; Cary Elwes, författaren.

Klippskolan: Färg och form i Tvivel (2008).

 

Recensioner

Lucy mini3star

Joe mini35star

Snowpiercer mini25star

Venus in Fur mini2star

Belle mini2star

Blodsband mini25star

Tom at the Farm mini25star

Sin City: A Dame to Kill For mini2star

 

Bandet och Andra bandet: Om min egna filminspelning.

Klassiker: Nosferatu (1922).

 

*

Kommande filmer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *