Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Last Vegas (JSL)

last vegas videosöndag

25starrating

Regi: Jon Turteltaub

Gubbar åker till Las Vegas för svenssexa.

Det har blivit en hel del gubbfilmer för mig på senaste… med gubbfilmer menar jag filmer där äldre distingerade gentlemän man har följt sedan barnsben uppträder och spelar gubbiga. Last Vegas är inget undantag, men det är det som gör det hela roligt.

Handlingen är lika enkel som det åsyftas om i titeln, herrarna Kevin Kline, Morgan Freeman, Michael Douglas och Robert De Niro spelar ”jättegamla” och åker, för vad som verkar vara sista gången i sina liv, till Las Vegas. De spelar ett gammalt kompisgäng och bär följande namn: Sam, Archie, Billy och Paddy och alla i gänget har varit gifta utom Michael Douglas (Billy) och nu har han bestämt sig för att gifta sig med en kvinna som är runt 30 år gammal medan han är närmare 70 och vill då hålla sin svenssexa i Las Vegas.

Alla vill så klart hänga på eftersom de inte gör mycket annat än att sitta hemma, gå på pensionärsgympa, sno mediciner av ytligt bekanta, sitta och gnälla och vara buttra och så vidare, alla utom Robert De Niro (Paddy) som har en beef med Billy angående hans frus begravning, men det visar sig vara mer som ligger bakom, men egentligen är de bästa vänner, men man kan väl säga som så att de har en tendens att bli förälskade i samma kvinna och så verkar alltid vara fallet för då Paddy väl lyckas bli övertalad till att åka med de övriga till Las Vegas så blir både Paddy och Billy förtjusta i det milfiga bombnedslaget Diana (som spelas av Mary Steenburgen). Detta är alltså handlingen, på ett ungefär.

Jag tycker så klart att det här är väldigt underhållande, det här är ju rutinerade gamla lirare och de vet vad de håller på med, de kan allihop slå om mellan komedi och drama på en millisekund vilket då ger bärkraft till den tämligen banala handlingen som även inkluderar en cameo av 50 Cent (som bör hålla sig i såna här små roller, vi vet ju hur det gick förra gången han spelade mot Robert De Niro i Righteous Kill).

Jon Turteltaub (ja, han heter så…) är en typisk underhållningsregissör, han har bland annat gjort National Treasure (med Nicolas Cage som Indiana Jones/Robert Langdon-snubbe), den, som jag minns det, genomruttna The Kid, den sköna Fenomen (i mitt tycke en underskattad Travolta-rulle), den barnsligt underhållande Cool Runnings och ej att förglömma 3 Ninjas som beundrades av barn världen över och formade den typen av våldsfetischism som förföljer en ända upp i vuxen ålder.

Jon Turteltaub har med andra ord varit med ett tag och han vet självfallet vad han håller på med (?). Last Vegas är väl inget att egentligen haspla ur sig allt för många ord över men det är klart att den är rolig, sådär gubbrolig som bara äldre män av den här typen kan vara då de bestämmer sig för att vara roliga på film: de är lite snuskiga och sexistiska fast med glimten i ögat (åtminstone enligt dem själva), lite överförfriskade, men aldrig överdrivet, lite arga på varandra men har ändå alltid varandras rygg ifall något händer, känner sig lite ”wild and crazy” men vet ändå att de innerst inne älskar sina fruar över allting annat, lite sådär fullärda och fyllda av både åldrig visdom och infantil glädje och nyfikenhet som måhända enbart existerar i filmer av den här sorten och så får vi givetvis lite Baksmällan-om-fyrtio-år-vibbar vilket självklart är ett välkommet inslag. Detta blev jag faktiskt förvånad över eftersom trailern emfaserade mer på en slags ”baksmällan om fyrtio år”-film och det är inte det här även om den bär några få inslag av den typen.

Det är klart att filmen får godkänt trots att den inte har mycket till vare sig manus eller intrig eller någonting förutom alla skådisars bärkraft som gör att det här blir sevärt även då man sett det tusen gånger förut. Det är som det är. Jag tycker det är roligt och underhållande och nostalgiskt och det är ju det som är hela filmens syfte.

 

JOON SVEDELIUS LINDSTRÖM

 

*

last vegas videosöndag

LAST VEGAS

Originaltitel, land: Last Vegas, USA.
Urpremiär: 31 oktober 2013 (Israel, Ungern).
Svensk premiär: 29 november 2013.
Speltid: 105 min. (1.45).
Åldersgräns och lämplighet: Barntillåten.
Teknisk process och bildformat:  35 mm; D-Cinema. 2.35:1.
Huvudsakliga skådespelare: Michael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman, Kevin Kline, Mary Steenburgen, Jerry Ferrara, Romany Malco, Roger Bart, Joanna Gleason, Michael Ealy, Bre Blair, April Billingsley.
Regi: Jon Turteltaub.
Manus: Dan Fogelman.
Producent: Amy Baer, Joseph Drake, Laurence Mark.
Foto: David Hennings.
Musik: Mark Mothersbaugh.
Klippning: David Rennie.
Scenografi: David J. Bomba.
Kostym: Dayna Pink.
Produktionsbolag: CBS Films, Good Universe, Laurence Marks Productions, Outlaw Sinema, Gidden Media.
Svensk distributör: UIP.

2 svar på ”Last Vegas (JSL)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *