Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

VIDEOSÖNDAG#55: Vecka 12-13

videosöndag 55 - där en hyllad film får dålig kritik Det kan hända dig

Videosöndag – där en populär film får två stjärnor i betyg? Det kan hända dig!

 

VECKANS PREMIÄRER

The Grand Budapest Hotel mini2star, Wes Andersons nya film vill gärna vara från 30-talet, så detta är en recension skriven som den vore från 30-talet. See what I did there?

Våtmarker mini35star, filmatiseringen av Charlotte Roches skandalomsusade roman är en strålande äckel-päckel-feel-good.

 

ÖVRIGA BIORECENSIONER

Le Week-End mini3star, komedi om ett åldrat par på bröllopsdags-weekend i Paris; en nästan skamlös flört med Richard Linklaters Before-filmer men också en charmig film med fasansfullt bra skådespelare

Delivery Man mini25star, Videosöndags wingman Joon Svedelius Lindström önskar sig en öl med Vince Vaughn men får nöja sig med en helt okej komedi med honom istället.

 

DVD/BluRay/VOD

Alan Partridge: Alpha Papa mini3star, Steve Coogans fiktiva radio-DJ Alan Partridge får medla bäst han kan när en sparkad kollega tar hans radiostation under belägring och alla som arbetar där blir gisslan. En konstant ”chuckleworthy” komedi som underhåller med garanterat brittisk torrhet.

A Late Quartet mini3star, verkligen finstämd (!) film om en stråkkvartett som får problem när en medlem får Parkinsons. Ett ovanligt subtilt drama, mycket sevärd för kreativa människor, med Christopher Walken, Catherine Keener och Philip Seymour Hoffman i en av sina sista roller.

Kapitalet mini25star, den smått legendariske Costa-Gravas, som alltid varit en politisk filmare, tar sig an finanskrisen i denna ojämna film som fungerar som politisk thriller men inte direkt som politiskt statement

The Canyons mini2star, i vilken Joon undrar vad som gick fel när Paul Schrader och Bret Easton Ellis gjorde en film med porrskådisen James Deen och Lindsay Lohan… wait.

 

SAMT

dreyerend

Auterathon: Carl Theodor Dreyer. Auteurathon är Videosöndags serie långa texter där vi går igenom en regissörs liv och, främst, filmer. Denna text om danska demonregissören Carl Theodor Dreyer är en resa genom 20- 30- 40- 50- och 60-talet samt en karriär av misslyckanden och mystiska filmer som idag anses som några av filmhistoriens största mästerverk.

 


vidde tdI VECKAN:
En text om True Detective och varför film inte är samma sak som, och aldrig kan jämföras med, TV.

 

TIDIGARE RECENSERAT (DVD/BluRay)

The Counselor mini25star

Mr. Morgans sista kärlek mini2star

Mud mini35star

 

Fyra nyheter

 

nyhet1

1. Det har haglat in produktionsnyheter under veckan. Den mest intressanta kanske är att det verkar som att Sofia Coppola ska göra film om Den lilla sjöjungfrun, med manus av Edward Scissorands-författaren Caroline Thompson. Med tanke på Coppolas kreativa CV, och kompromisslösheten i The Bling Ring, kan det finnas anledning att bli förväntansfull.

nyhet2

2. Och här i Sverige meddelas det att Peter Birro skriver manus till filmatiseringen av 438 dagar, boken om Johan Persson och Martin Schibbyes mindre trevliga tid i Etiopien. Filmen är en storsatsning från nya bolaget Miso, producerad av SF-avhopparen Sandra Harms. Det är trevliga nyheter, och lika lyckligt som förståeligt att man i det läget satsar på säkraste kortet i svensk filmindustri just nu; Birros manus till Monica Z var ju både stabilt (lite för stabilt, rentav) och inkomstbringande.

 

nyhet3

3. Mindre stabil i filmvärlden är stackars M. Night Shyamalan som nu ska gå tillbaka till ”rötterna” och göra en ”psykologisk thriller”. Det hela är tal om en mikrobudget-produktion – antagligen för att alla i Hollywood väl nu släppt tången och inte vill ta i honom överhuvudtaget. För en ambivalent Shyamalan-beundrare som jag själv ber jag till The Villages gudar om att det blir lite, lite bra den här gången.

nyhet4

4. Allas vår Gollum och King Kong, Andy Serkis ska i sin tur regidebutera med Warner Bros-version av Djungelboken efter att både Ron Howard och Iñirratu hoppat av. Filmen kommer att konkurrera med Disney, som också ger ut en Djungelbok-film i regi av Jon Favreau och med Idris Elba som rösten till Shere Khan.

 

 

grandigenVECKANS LÄS: Kort och gott – Mikael Tappers recension av The Grand Budapest Hotel i Sydsvenskan. Den enda negativa förutom Videosöndags, vad ögat kan se.

 

VECKANS KLIPP:

Honest Action – Die Hard

Svaret på hur många John McClanes det behövs för att klara fem Die Hard-filmer i verkligheten

 

TRAILERS FÖR NÄSTA VECKAS PREMIÄRER

 

Captain America: Return of the First Avenger

 

Någonting måste gå sönder

 

The Selfish Giant

 

Med reservation för förändringar och tillägg. Filmerna recenseras i mån av tid.

*

 

EFTERTEXTER

 

Courtesy of James Rolfes senaste video, tämligen hilääärious.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *