Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

VIDEOSÖNDAG#54: Vecka 11-12

videosöndag målar en tavla av tankens färg

Videosöndag – Målar en tavla med tankens färger

 

VECKANS PREMIÄRER

 

For Those in Peril mini35star, en magisk film om en skotsk fiskeby där en yngling överlever en olycka till havs; men traumat skakar om hans huvud, och bilderna vi ser genom honom är oförglömliga.

Yves Saint Laurent mini2star, tråkig biopic om modeskaparen och klänningdesignern. Salongen snarkade.

Den stora skönheten mini3star (tidigare recenserad), Oscarsvinnaren för bästa utländska film; en glassig men också odräglig Fellini-remix som är ett hav av ögongodis som någonstans halvvägs slår över till gubbighet.

Saving Mr. Banks  mini25star (tidigare recenserad) feel-good där Tom Hanks spelar Walt Disney och Emma Thompson PL Travers, författaren till Mary Poppins. Skådespelarna gör denna film rimligt underhållande, men det går aldrig att komma ifrån att det är en film om Disney, distribuerad av Disney.

Tommy mini25star (tidigare recenserad), svensk gangsterfilm som är 50-50 intressanta grepp och gamla klyschor. En film som inte riktigt kommer någonstans, men fans av genren kan finna intresse i den.

Need for Speed mini15star, en film i verklig need av bättre manus och regi.

 

SPECIALRECENSIONER

Veronica Mars mini2star, den av många efterlängtade, crowdfundade långfilmen byggd på TV-serien med samma namn. En omöjlig upplevelse för den som inte har koll på serien, men intressant i sin multi-mediala releaseform.

The Spectacular Now mini35star, en fantastisk amerikansk indiefilm om kärlekspar i high school som undviker alla klyschor och all idealiserad romantik för att göra en så kännbar och autentisk film om ung kärlek som möjligt. Lysande! Har funnits att streama via olika betalsajter, en svensk DVD/BluRay-release lyser med sin frånvaro.

 

DVD/BluRay

Getaway mini1star, en film som är ännu sämre än Need for Speed. Med Ethan Hawke, Selena Gomez och Jon Voights stand-in-mun, med en cameo av Jon Voight.

 

DVD/BluRay (tidigare recenserat)

Don Jon mini3star

Machete Kills mini15star

 

 

dreyI VECKAN: Auteurathon: Carl Theodor Dreyer; jag har gått igenom alla den danske demonregissörens alster och i veckan, cirka onsdag, levererar jag en fin text om denna fortfarande rätt förbisedda regissör som gjorde blytunga mästerverk som En kvinnas martyrium (1928), Vampyr (1932), Vredens dag (1943) och Ordet (1955). Inga titlar som ringer klockor? Synd. Men bra, för då kan jag bringa illumination!

 

 

Tre nyheter

 

nyhet1

1. SXSW 2014

En skugga låg över film- musik och teknikfestivalen SXSW (South by Southwest) i Austin, Texas då en full bilförare i torsdags körde in i en folkmassa och dödade två personer samt skadade 21. Bortsett från denna tragiska händelse kan sägas om festivalen i sig att bland det mediala myllret var filmerna i rampljuset Veronica Mars samt kock-komedin Chef, fd komikern och Iron Man-regissören Jon Favreaus återkomst till indie-genren, Jason Batemans regidebut Bad Words samt The Raid 2, med flera. Ett klipp visades även från den  nu – i och med sin maffiga trailer – hypade nya Godzilla-filmen. Dessutom sa Nicolas Cage några sköna saker. Checka sammandraget här.

 

nyhet2

2. Svenska Akademin hotar att stämma Mercedes…

Eftersom de använder Karin Boyes legendariska dikt I rörelse för att sälja bilar.Peter Englund kallar det gravplundring och jag måste erkänna att jag finner denna nyhet oväntad och lättande. Just när man sitter och degar ihop, redo att acceptera vad för kulturell vandalism som helst som flimrar framför ögonen, sätter någon ner foten där den ska vara. Jag menar: Karin Boye i Mercedes-reklam. Det är dålig smak! Stäm dom bara!

 

nyhet3

3. Avicii remixar Disney-låtar

Tillsammans med andra h(o)us(e)gudar som Armin van Buuren, Kaskade and Axwell och Sebastian Ingrosso. Skiten kommer släppas på ett album kallat ”Dconstructed” och innehåller tretton spår med skrämmande titlar som ”You’ve Got a Friend in Me (Alfred Montejano Hyper Remix)” och ”Main Street Electrical Parade (Extended Mix)”.

 

VECKANS LÄS

kurtan”Gene Hackman isn’t very chummy” Filmjournalistik är ett hav fullt av otippade korallrev och ett sådant är en lång intervju med karaktärsskådespelaren Kurtwood Smith på avclub.com. Smith, mest känd som sura pappan i That 70s Show och genomvidrige skurken i RoboCop (1987), berättar som bara en avslappnad halvkändis kan om möten med filmstjärnor, regissörer och roller i diverse filmer av varierad kvalité från Döda poeters sällskap till Star Trek. Eller så kan man till exempel dra upp Fortress med Christopher Lambert: ”Oh. Yeah. [Goes quiet.]”

 

VECKANS KLIPP

videosöndag svt

Senaste avsnittet av Kobra är ett måste om du ”gillar” Tommy Wiseau och The Room eftersom Kristian Lundberg letar rätt på gurun med det taskiga håret och får en fantastiskt impotent diss av honom (”Shåo såm respiect håå!”).

 

TRAILERS FÖR NÄSTA VECKAS PREMIÄRER

 

Captain America: Return of the First Avenger (26/3)

The Grand Budapest Hotel

Resan till Fjärderkungens Rike

Våtmarker

 

Med reservation för tillägg och ändringar. Våtmarker recenseras via förhandsvisning 18/3.

 

EFTERTEXTER

 

Introt till TV-serien The Renegades, från intervjun med Kurtwood Smith: ”I didn’t have a clue what I was doing. But I was just going for it. And it seemed to work all right, you know”. I vilket fall som helst darar jag dig att hitta ett mer 80-talsosande intro till en TV-serie än denna. Det är perfektion! Med Patrick Swayze!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *