Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

VIDEOSÖNDAG#52: Vecka 9-10

videosöndag oscars

Videosöndag – Vill tacka akademin… eller, not really, men Oscars är Oscars.

 

VECKANS PREMIÄRER

 

Nebraska mini3star, Alexander Paynes nya film går att ha för höga förväntningar på men är också en väldigt fin och varmt rekommenderbar film.

En familj (August: Osage County) mini3star, årets mest välspelade amerikansk film och överraskande nog ett väldigt underhållande stycke filmad teater med vibrerande dialoger och saker som garanterat kommer få dig att tycka att din egen familj är normal.

Boktjuven mini2star, en alltför konventionell, sentimental och i grund och botten kontraproduktiv skildring av Nazi-Tyskland för young adult-målgruppen.

I, Frankenstein mini1star, Hollywood kastar ju ut mycket sopor i början av året och detta är verkligen ett bra/dåligt exempel.

 

DVD/BluRay

The East mini25star, en lite för brådmogen ekothriller med, och till stor del av, indiedarlingen Brit Marling samt Ellen Page och en ofta naken Alexander Skarsgård.

Night Train to Lisbon mini2star, en intellektuellt ostimulerande film i kombination med en dramatiskt dödfödd politisk historieskildring med fantastiska skådespelare som befinner sig i varsin film. Byggd på bestsellern Nattåg till Lissabon av Pascal Mercier.

 

DVD/BluRay, tidigare recenserat

 

Gravity mini35star

Thor: The Dark World mini2star

Insidious: Chapter 2 mini2star

 

ESSÄ

bio capitol gbg

Vad hände med filmupplevelsen?

Efter att ha sett en riktig 35 mm-print av John Carpenters The Thing frågar jag mig vad som hände med filmupplevelsen och hur vi i vår digitala tidsålder reducerar film till oviktig konsumtionsvara som vi inte riktigt ger den tid den är värd.

 

 

Fem nyheter

 

> on October 19, 2009 in Santa Clarita, California.

1. 86:e Oscarsgalan

Well, duh. Se min inför-text med gissningar och goda tips här (OBS! Några går emot oddsen för spänningens skull, men det har jag varit klar med); kan lägga till såhär i sista sekund att en guldgubbe till Leonardo DiCaprio förstås vore jättekul men så kul tror jag inte vi kommer ha det. Om ni är sura över att fel film vinner så glöm inte bort att 1942 års nominerade Citizen Kane inte vann Oscar för bästa film heller.

Ståhejet kommer att gå av stapeln på Kanal 9. Jag kommer sitta uppe med någon skål ditt, någon skål datt, sällskap som säkerligen kommer somna någonstans kring sjätte talet men det hör ju till – Vissa hedningar visar Oscarsgalan på bio, har jag noterat, vilket förstås är detsamma som att spela in Kalle Anka på julafton eller dricka rödvin till fisk. Så gör man bara inte. Det är TV-eventens TV-event!

 

nyhet2

2. Harold Ramis 1944-2014

Den exceptionellt tråkiga nyheten att Harold Ramis är borta är ett hål som bara växer sig större och större; denna orättfärdiga doldis var gudfader åt praktiskt taget alla som arbetar inom komedigenren i Hollywood idag som trots sina elva regisserade filmer (bland annat Måndag hela veckan, Ett päron till farsa, Analysera mera och Caddyshack) har hans inflytande på Hollywood varit mycket stort.

Anyhoo, Ghostbusters III är ändå på gång (om än ungefär lika avlägsen som vanligt) eftersom (här kommer en till letdown) det verkar som att dr. Spengler – och gissningsvis de andra spökjägarna – inte hade mer än cameo-roller.

 

nyhet3

3. Så ock på jorden

Från Norrbotten kan man meddela att Kay Pollak börjat spela in en uppföljare till den stora succén Så som i himmelen – 2004 års mest kontroversiella film, tyckte jag, med tanke på hur den delade upp folk i två komplett olika läger (mer kontroversiell än Ett hål i mitt hjärta, alltså, som typ ingen gillade utom jag lite grann men nevermind). Pragmatiskt nog kallar han den nya filmen Så ock på jorden, en ”livsbejakande berättelse om människorna i Ljusåker, om kärlekens, musikens och dansens kraft att förändra människor”.

Nu är frågan: Ska vi vänta ytterligare tio år på Vårt dagliga bröd giv oss idag och tjugo innan man får se Och förlåt oss våra skulder? Jag hoppas Pollak har en arvinge som vart tionde år kan fortsätta eposet så att vi en vacker dag – år 2084! – kan få se den episka finalen Amen!

Okej, nog skämtat om det.

 

4. Två filmer om Peter Mangs

Två mer seriösa stycken svenska filmproduktioner verkar komma från de unga och mestadels oprövade begåvningarna Manuel Conchas och Sara Cronberg som båda två ska göra varsin film om  Peter Mangs. Enligt DN fokuserar Conchas film ”mer på offren än gärningsmannen” och Cronbergs film ”handlar om en flicka som bestämmer sig för att ta upp jakten på serieskytten”.

Det låter ju fint i teorin, men kortheten oroar. Det framgår inte om eller varifrån de fått stöd, om de har någon konsult eller input från SFI och Björn Runges avskedsartikel från i fjol är fortfarande en stark kommentar på det svenska filmklimatet värd att ha i minnet när man hör om sådana här nyheter.

 

 photo birds.gif

5. Regissör funnen till Fåglarna-remake…

… så it’s a go då, antar jag. Universal har tagit skräpbolaget Platinum Dunes, ansvarigt för många usla remakes, under sina vingar och pinnat en länge omtalad remake av Hitchcocks Fåglarna holländaren Diederik Van Rooijen.  Känner mig som den galna tanten på gif-bilden men en tröst att finna här är att den inte kan vara sämre än Fåglarna II.

 

VECKANS LÄS

nyhet4vlThumb”Absolut gehör för extasens ögonblick”… Javisst är det från kultursidorna! Karin Johannisson tar upp den heta Von Trier-potatisen och diskuterar Nymphomaniac som feministiskt applicerbar komplikation av modern sexologi. Jag håller med!

 

 

VECKANS KLIPP

Dustin Hoffman, 1980. Fortfarande det bästa tal som hållits på Oscarsgalan. Förkrossande att lyssna på varje gång.

 

TRAILERS FÖR NÄSTA VECKAS PREMIÄRER

 

300: Rise of an Empire

Stockholm Stories

 

Dallas Buyers Club

Jag kommer vara lite upptagen i helgen men Dallas Buyers Club är recenserad sedan tidigare, och en recension på 300: Rise of an Empire kommer torsdagen 6/3 tillsammans med en tidig recension på svenska Tommy, som har premiär vecka 11. En recension på Stockholm Stories borde trilla in någon gång vecka 11 också. Och håll utkik för en retrospektiv-text på Tobe Hoopers Motorsågsmassakern, i år hela fyrtio år fyllda.

 

EFTERTEXTER

Denna ganska udda inbjudan kom i min mailkorg i veckan. Vill jag se Gravity i en ”floatingtank”?

Gravity-Inbjudan-Carl-Fredrik

 

Efter noga övervägande har jag beslutat mig för att ”inte gå”, som Orvar Säfström och David Hellenius (var det?) kallade det i ZTV:s gamla program Recensenterna.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *