Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

VIDEOSÖNDAG#50: Vecka 7-8

videosöndag50

Har ni hört? Videosöndag är tillbaka!

På sitt tredje år dessutom. Det kommer bli lite nya  rutiner på sidan detta år, och jag ska återkomma med lite mer saker att komma ihåg, men inget som förändrar grundmålet: Starka texter om film, nu och för alltid!

Vi tar en minut och säger hej då till Shirley Temple och Alice Babs, för att sedan kasta oss in i veckans fjorton recensioner och fem nyheter.

 

VECKANS PREMIÄRER

Främling vid vatten mini35star, förförisk och hypnotiserande fransk ”thriller” om en man på en lite speciell strand som ohjälpligt dras till en potentiellt livsfarlig man.

The Monuments Men mini2star, eller Clooney, Damon, Murray, Goodman och Balaban i Den Stora Jakten på Något Roligt Eller Underhållande

Lego-filmen mini2star, som har jämförts med Citizen Kane i USA. Jag ser en cynisk reklamfilm förklädd i ”charmig” Family Guy-humor.

Only Lovers Left Alive mini3star, Jim Jarmusch inrökta vampyrfilm med Tilda Swinton och Tom Hiddleston flyter långsamt men självsäkert och skapar många mysiga stämningar.

Austenland mini15star, amatörmässigt gjord romantisk komedi med Keri Russell på engelska landsbygden för att leva som Jane Austen och få sig en riktig Mr. Darcy.

Lone Survivor mini3star, en bra ”combat movie”-krigsfilm med rimligt syfte, som klaustrofobiskt skildrar hur ett uppdrag gick fel för ett par SEAL-soldater i Afghanistan.

 

ÖVRIG BIO

Frost mini25star, en ambitiös men kontraproduktiv Disney-film som är underhållande medan den pågår men ett steg tillbaka från ambitionerna i förra filmen Modig.

Ilo Ilo mini3star, indonesisk feel-good förklädd till arthouse om städerska som hjälper en familj hålla förståndet ihop när finanskrisen på 90-talet slår dem; skickligt regisserad och spelad, överlag ett stycke gripande socialrealism.

Philomena mini3star, Judi Dench briljerar i denna söta men också skrämmande film som berättar en av många sanna historier om en gammal kvinna som söker efter barnet den katolska kyrkan stal ifrån henne 50 år tidigare. Med Steve Coogan bakom manus, produktion och puttrande co-star.

 

DVD/BluRay

The Fifth Estate mini2star, eller ”WikiLeaks: The Movie”, en misslyckad korsning mellan biopic och thriller där Benedict Cumberbatch ser ut som en mupp i rollen som Julian Assange.

About Time mini2star, förvånansvärt tam romantisk komedi från hjärnan bakom Fyra bröllop och en begravning, Notting Hill, Bridget Jones och Love Actually.

The Complex mini2starRingu-regissören Hideo Nakata återvänder till j-horror-genren men försöker för mycket i denna förutsägbara skräckfilm.

 

TIDIGARE RECENSERADE

Touchy Feely mini25star (release 19/2)

 

KLASSIKER

Paul Thomas Anderson Magnolia är den sextonde Videosöndag-klassikern – femton år senare ännu bättre än när den kom.

 

*

Fem nyheter

 

nyhet 1

1. Berlinale 2014

Den sextiofjärde filmfestivalen i Berlin har avslutats och årets guldbjörn gick till Diao Yinan för den skruvade noir-thrillern Black Coal, Thin Ice (svensk premiär vem-vet-när). Tvåa, silverbjörnen och Jurys Grand Prix, fick Wes Anderson för The Grand Budapest Hotel; en silverbjörn fick även Alain Resnais för Life of Riley. Richard Linklater blev årets regissör för Boyhood, Haru Kuroki årets kvinnliga skådespelare (The Little House), Liao Fan årets  manliga (Black Coal, Thin Ice, igen). En björn för årets manus fick Dietrich Brüggemann för Stations of the Cross, årets hedervärda fotopris gick till Lou Yes Blind Massage, årets debutantpris fick Alonso Ruízpalacios för filmen Güeros och det LGBT-relaterade ”Teddy Award” fick The Way He Looks av Daniel Ribeiro.

 

2. Ellen Page

Läs även gärna Variety-artikeln om varför det fortfarande är en big deal.

 

nyhet3

3. Shia LeBaghead

Shia LeBeouf var så glad över att få arbeta med Lars von Trier att han lade sin halvdana skådespelartalang åt sidan för en ännu mer halvdan performance art-karriär denna vecka, då han dök upp för att promota Nymphomaniac i Berlin med papperspåse på huvudet. Det hela är en del av projektet #IAMSORRY som LaBeouf pysslat med ihop med den ”metamodernistiska filosofen” Luke Turner och finska performancekonstnären Nastja Säde Rönkkö. Det har något att göra med plagiat, för Shia har gått runt och snott olika texter och verk hit och dit (papperspåsen är inte hans idé heller utan kommer från Marina Abramovics ”The Artist is Present”). Nice try, Shia, men om inte annat är det ett konststycke att på en PR-träff för en von Trier-film lyckas ”out-weirda” Lars själv.

 

nyhet4

4. Inget Nangiala på ett tag

ty den påkostade Bröderna Lejonhjärta-filmen blir försenad. Det verkar vara finansieringen som spökar; fotografen Hoyte van Hoytema säger att den är ”komplicerad, eftersom så många länder är involverade” (här) men en annan undrar om det bara inte är så att inte tillräckligt många är intresserade av att finansiera. Vilket lämnar Tomas Alfredson stående. Crowdfunding känns givet. Alfredson har många internationella Låt den rätte komma in-fans och den extra budgeten borde kunna klämmas in med en kickstarter-insats. Only saying.

 

nyhet5

5. John Singleton gör 2pac-biopic

John Singleton, regissören som regisserade Tupac i Poetic Justice och även gjorde Boyz ’N’ The Hood, har blivit den som fått gå in i den sedan länge strandsatta biopic-projektet om Tupac Shakur rapporterar Deadline här. Singleton ska regissera, skriva om och producera hela filmen, som i bästa fall kan bli bra, förstås.

 

Veckans läs: Joel Kinnamans roliga RoboCop-intervju för Vulture, i vilken han pratar om sin amerikanska accent, dissar Michael Keaton och nämner den udda upplevelsen av att under en konstig dag bli regisserad av Terrence Malick.

 

Veckans klipp:

Om jag någonsin hade en film-podcast, *ser mig oskyldigt omkring*, så skulle den gärna vara i stil med MovieGeeksUnited, som här halkar in på en lika självklart spänd som sensibel diskussion om den senaste Woody Allen-härvan.

 

*

TRAILERS FÖR NÄSTA VECKAS PREMIÄRER

 

American Hustle

Tillbaka till Bromma

One Chance

Sådan far, sådan son

Winter’s Tale

 

Filmerna ses i mån av tid, som vanligt. Den brittiska filmen Blood släpps direkt på video och kommer recenseras på onsdag. Faktum är att de flesta direkt-på-video-titlar nu kommer recenseras i mitten av veckan, onsdag-torsdag, så kom ihåg det!

*

Eftertexter, Videosöndag#50:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *