Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

In a World…

inaworld bra film

3starrating

Regi: Lake Bell

Carol är röstpedagog i LA som drömmer om att bli speakerröst i filmtrailers, som sin i branschen berömda pappa, men får höra att det inte går för att hon är tjej. Av en slump får hon dock chansen och börjar landa fler och fler speaker-jobb, varpå manliga kollegor blir ”kränkta”.

 

I en mansdominerad värld har långfilmsdebutanten Lake Bell gjort en film om kvinnliga problem. Ja, det skulle kanske låta som en förutsägbar och närapå nedvärderande klyscha, i synnerhet eftersom jag är man, att börja denna recension så – hade det inte varit för att det nu råkar vara vad In A World faktiskt handlar om.

Och det fungerar. Bell vet hur man skriver dialoger och är smart nog att låta filmen utspela sig i en miljö vi inte sett förut – världen av röstpedagoger och trailerspeakers – och hon lyckas samtidigt sätta ett satiriskt finger på idén om mannen som en självupptagen erövrare. Bell har själv huvudrollen som Carol, en ung röstpedagog som försöker slå sig fram i branschen och har flera konkurrenter – dels sin pappa (Fred Melamed) som är en legend i branschen, dels stilige och lite lätt odräglige Gustav (Ken Marino) som är up-and-coming. Ingen av dem har föreställt sig att Carol skulle vara ett hot för dem, men när hon börjar få fler och fler jobb för stora trailers (de mest åtråvärda jobben i denna värld) börjar de vässa sina inre fallosar för att få tillbaka jobben hon ”stulit” från dem.

Carol själv har ingen sådan grandios syn på sig själv. Hon vill bara ha jobbet och arbetar för att få dem. Hon gör så gott hon kan och hon är sig själv. Bell kommunicerar den här karaktären till åskådaren perfekt, dels eftersom hon vet hur hon vill spela den med främst eftersom hon uppenbarligen har en begåvning för att skriva karaktärer och dialog. Intrigen skulle man kunna säga är filmens svagaste länk, och den närmar sig ibland mumblecore-genren med lite random händelseutvecklingar och utdragna improvisationer. Men vi förstår huvudsaken: Carol får jobb som männen runtom henne vanligen skulle få och det skapar konflikter. Huvudsaken är att det är roligt att följa och det är det oftast eftersom karaktärerna är så underhållande och trovärdiga. Oftast är det tvärtom; en intrig är onödigt överutvecklad men karaktärerna är dåliga och dialogerna klyschor.

Men karaktärerna i In A World pratar både roligt och naturligt med varandra; man skulle kunna säga att det ligger halvvägs mellan en sitcom och Woody Allen men aldrig så att det blir någotdera. Gissningsvis använder Bell sitt eget språk, influerat men inte bestämt av popkultur, indiefilmer och opretentiös ironi. Hon lyckas till och med klämma in vad som skulle vara en onödig sidointrig – om Carols syster och hennes pojkvän som får strul i sin relation – utan att det sinkar filmen alls.

Nästan alla indiefilmer är bra i sig själva, på sätt och vis, eftersom de är så svåra att få gjorda och distribuerade. Jag är den typ av filmälskare som tenderar att, likt en lite för snäll lärare, godkänna dem även om inte alla kriterier möts. In A World har inga avgörande brister, men som många debutfilmer är den tryggt och säkert gjord med vad otåliga cineaster skulle kalla rentav tråkigt foto och ett low key-tempo, lite under medelrytmen till och med för en indiekomedi. Därutöver finns ett eller två nybörjarmisstag i berättandet; ett par logikluckor viftas undan eller passerar obemärkt förbi och tidsuppfattningen är ibland lite lös och hade kunnat fixas bara med ett par etableringsbilder som skulle göra att vi förstår exakt var karaktärerna befinner sig vid vissa avgörande stunder i intrigen.

Men det där är detaljer och smakfrågor. På det stora hela är In A World en bra och fint genomtänkt film med personlighet och en godhjärtad agenda. Den tar igen en lätt förglömlig intrig med ett uppriktigt och progressivt budskap. Iögonfallande cameos av Geena Davis och Cameron Diaz mot slutet gör en också övertygad om att Bell skaffat sig nya kompisar i LA och lättsamheten i In A World gör en genast nyfiken på vad hon kommer göra härnäst. Det är en film som inte nödvändigtvis cementerar henne som en stor filmskapare, men den stänger verkligen inte dörren för det heller.

FREDRIK FYHR

 

*

 

viddeinaworld

IN A WORLD…

Originaltitel, land: In a World…, USA
Urpremiär:
20 januari 2013 (Sundance Film Festival).
Svensk premiär:
17 januari 2014.
Speltid:
93 min (1.33).
Åldersgräns och lämplighet:
Barntillåten, men eventuellt för svår för yngre barn. 
Teknisk process/print/bildformat:
Redcode RAW 5K, HawkScope; DI 2K/35 mm, D-Cinema/2.35:1
Huvudsakliga skådespelare:
Lake Bell, Rob Corddry, Alexandra Holden, Eva Longoria, Ken Marino, Demetri Martin, Fred Melamed, Tig Notaro, Nick Offerman, Michaela Watkins, Geena Davis, Cameron Diaz (okrediterad).
Regi:
Lake Bell.
Manus:
Lake Bell.
Producent:
Lake Bell, Mark Roberts, Jett Steiger, Eddie Vaisman.
Foto:
Seamus Tierney.
Musik:
Ryan Miller.
Klippning:
Tom McArdle.
Scenografi:
Megan Fenton.
Kostym:
Lindy McMichael.
Produktionsbolag:
3311 Productions, In A World, Team G.
Svensk distributör:
UIP.

2 svar på ”In a World…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *