Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndags nyårslöften 2014

wolf of wall street videosöndag 2014

2013 blev nog mitt mest produktiva filmår hittills – Jag såg lite över 500 filmer (vilket är mer än en per dag i snitt!) och recenserade 214, från årets första recension (Hypnotisören) till årets sista (12 Years a Slave). Det var året jag skaffade en egen domän – vilket jag tackar Kim för hjälpen med – och det var året Roger Ebert, min ledstjärna de senaste åren, gick bort och fick mig att bli ännu mer säker på att filmkritik var något viktigt att tappert syssla med. Avslutningen på året kunde inte ha varit mer belönande, då denna sida (som bara funnits i drygt nio månader) blev nominerad till årets filmblogg 2013 hos Moviezine.

Det är hög tid att blicka fram mot 2014 och komma med lite nyårslöften.

Jag är beredd att hålla dem!

Fast förberedd på att de kanske inte hålls. Jag har varit rätt bra i år på att experimentera med små sidobloggar och omständligt extramaterial och övergivna darlingprojekt men jag ska försöka vara mer konkret år 2014.

Det kommer bli recensioner som vanligt men det kommer finnas en specialtext varje vecka, som kommer att varvas av ett par olika kategorier. Dessa är ungefär.

1. Auteurathon: Där jag går igenom en regissörs filmografi, film för film.

2. Filmloggen: Minirecensioner på de filmer jag ser utöver filmerna jag recenserar (jo, det är ett par).

3. Retrospektiv: Denna har jag redan börjat med, filmer gjorda för jämt tiotal år sedan, till exempel Mystic River och Ingeborg Holm som kom 2003 respektive 1913, dvs tio samt hundra år sedan 2013.

4. Kanon-recension: Där jag recenserar en film och placerar den i Videosöndags ärade kanon, vilken jag ska boosta upp denna månad med en ny inledningstext samt repost av alla texter som inte ligger på sidan utan är länkade till mina tidigare bloggar.

 

auteuraton 1

Auteurathon-projektet började jag med redan sommaren 2012, på gamla beta-wordpress-sidan, med en jättelik text om Steven Spielberg  som jag nu lägger upp på nytt här. Sedan jag skrev den texten har jag gått igenom David Lean, Fritz Lang, Robert Altman och nu senast Steve McQueen och Andrea Arnold, men jag har hållit upplevelserna för mig själv. Nu vet jag mer hur jag vill ha det, med uppdateringar pö om pö veckovis, så nu kan jag äntligen ta upp detta pet-project en gång för alla! Under vintern kan jag meddela att Videosöndags första nyskrivna Auteurathon kommer handla om Carl Theodor Dreyer.

 

Och för de som undrar när det kommer fler recensioner så kan jag meddela att Videosöndag kommer puttra på halvfart under januari med en bakläxetext, där jag går igenom filmer jag missade att recensera under 2013 (som Hannah Arendt, Spring Breakers och Snabba Cash: Livet Deluxe bland annat) samt  två nya recensioner den 10:e på Fruitvale Station och The Wolf of Wall Street.

 

God fortsättning under tiden!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *