Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag#48: Vecka 46-47

vid

 

BIO

Återträffen mini35star, mobboffret Anna Odells meta-experiment om en hypotetisk klassåterförening är störig och krånglig men lik förbannat medryckande och intressant i slutändan.

The Counselor mini25star, Ridley Scotts senaste film (med Cormack McCarthy, som skrev No Country for Old Men) är en högproducerad, mycket rörig och ojämn neo-noir om en knarkdeal som går snett för en rik advokat; extremt cynisk och pessimistisk, men innehåller samtidigt många intressanta idéer för den som orkar leta.

Mud mini35star,  Suggestiv, poetisk, besk uppväxtskildring med ett lysande hantverk av Take Shelter-regissören Jeff Nichols, en strålande Matthew McConaughey samt en story som i grunden är en feel-good. (Går på bio nu, recenserad av mig i somras)

 

 

Stockholm Filmfestival

 

Blue Caprice mini25star.

Parkland mini2star.

Child’s Pose mini35star.

Escape from Tomorrow mini25star.

A Texas Love Story (Ain’t Them Bodies Saints) mini3star

 

 

Fyra nyheter

 

nyhet1
White House Down, PG-13

1. Filmvåldet ökar

En ny studie bevisar det många redan spekulerat om, nämligen att våld innefattande skjutvapen har ökat markant i amerikansk film under de senaste årtiondena, och framförallt bland filmer som har åldersgränsen PG-13; dessa mer barntillåtna filmer är våldsammare än de barnförbjudna filmerna (dvs de som är rated R).

 

nyhet2

2. Von Trier ger med sig

Lars Von Trier har för första gången släppt ”final cut” på en film och gått med på att klippa ner den inför premiären. Hans porr-epos, eller vad det nu är, Nymphomaniac kommer alltså ”bara” vara fyra timmar lång på bio, och inte fem och en halv, som hans director’s cut ligger på. Ironiskt (?) låter han hälsa att man måste tänka på hur marknaden ser ut.

 

nyhet33

3. Kina pushar på

Det är ingen hemlighet längre att Kina är världens näst största filmmarknad och att de blivit allt tätare bundisar med Hollywood; nu går den kinesiska filmbranschen ett steg längre i ett prestigefyllt seminarium i Los Angeles där de begär mer positiva bilder på Kina i amerikansk film och till och med mer ingående skildringar av kinesisk kultur. Än har inget definitivt svar kommit.

 

nyhet3

4. Cronenberg ogillar Kubrick

David Cronenberg uttalade sig om Stanley Kubrick på Torontos filmfestival: ”Jag tror att jag är en mer intim och personlig filmskapare än Kubrick någonsin var. Det är därför jag inte tycker The Shining är en bra film. Jag tror inte han förstod genren. Jag tror inte han förstod vad han höll på med. Det fanns fantastiska bilder i boken och han förstod det, men jag tror inte han riktigt kände det … Det är märkligt, även om han är hyllad som en högoktanig filmkonstnär så tycker jag han var mycket mer kommersiellt inriktad, och letade efter saker som skulle klicka och som han visste kunde finansieras. Jag tror han var besatt av det, till en grad som jag inte är”

Okej. Så här. Jag som alltid hyllat Kubrick och funnit majoriteten av Cronenbergs filmer oimponerande behöver inte kommentera detta. I shall not waste more words on this.

 

Veckans artikel

Erica Treijs intervjuar Anna Odell i Svenska dagbladet och ger ett bra kompendium till filmen, om ni tänker gå och se den.

 

Trailers för nästa veckas premiärer

 

The Hunger Games: Catching Fire

Blå är den varmaste färgen

Farväl till maffian

 

Filmerna ses i mån av tid som vanligt

 

 

Veckans klipp

Ett svar på ”Videosöndag#48: Vecka 46-47

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *