Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag#46: Vecka 44-45

PRISONERS

Videosöndag – Läs eller dö

 

BIO

Prisoners mini35star – en av årets bästa filmer och troligen en av de bästa thrillers du kommer se i år. Mästerligt berättad, vansinnigt spännande och välspelat och med precis rätt mängd pretentioner och djup kontra mörk och skitig realism. Tro hypen!

Don Jon mini3star – Joseph Gordon-Levitts regidebut är en fin och underhållande film om sex och samlevnad som lär oss vikten av att gå våra egna vägar och inte leva efter samhällets vridna ideal. En smart feel-good för och av någorlunda vuxna människor, inte ofta man ser.

Thor: The Dark World mini2star – en förvånansvärt tråkig Marvel-film som använder sig av helt förutsägbar standard-story, tomma karaktärer och en menlös intrig och sen blaffar på specialeffekter för att göra tom och karaktärslös ”underhållning”.

Cykla med Moliére mini2star – trist franskt gubb-drama med intellektuella ambitioner lika intressanta som en kofta. Det låter måhända valpigt av mig att säga, men det råkar vara sant.

 

DVD/BluRay

We Are What We Are mini25star – murrig och suggestiv, gotisk skräckstory som saknar mål och mening trots fina skådespelare och bra träskgroove. Sevärd för skräckfans men inte en helt lyckad film.

V/H/S 2 mini2star – egentligen skräp, men bättre än den första.

 

*

Tre (fem) nyheter från veckan som gått/kommer

 

nyh1

1. Stockholms filmfestival 6-16:e november

Den tjugofjärde upplagan av Stockholms Filmfestival slår upp dörrarna i veckan med Peter Greenaway som gäst och Claire Denis som livsprismottagare. Därutöver kan du se några av höstens absoluta top ringers däribland Steve McQueens 12 Years a Slave, Xavier Dolans Tom at the Farm, uppmärksammade Blå är den varmaste färgenPhilomenia, Austenland, Parkland, Alexander Paynes Nebraska och Mig äger ingen. Kan du gå, !

 

nyh2

2. Strul i galaxen

Oroande har tystnaden varit om Star Wars: Episod VII, farliga verkar ryktena om produktionen efter att manusförfattaren Michael Arndt hoppat av och direkt sith-dåligt är den senaste nyheten att produktionen försenats men ändå inte får skjutas upp till 2016, som producenten velat; Disney säger stopp och pushar alltså en deadline till sommaren mot filmmakarnas vilja. Detta är tyvärr, historiskt sett, det främsta tecknet på att en film inte blir något bra: Stress, press, ingen har ett vettigt manus, se den tre timmar långa dokumentären om Alien 3 för ett bra referensexempel. May the force be with them. Till och med jag önskar dem välgång.

 

Benedict Cumberbatch as Julian Assange in a still from The Fifth Estate

3. Cumberbomb, Belushi och Scorseses varg

The Fifth Estate – filmen där Benedict Cumberbatch spelar Julian Assange är en superdupermegatotalflopp. Producenten skyller på att Assange själv dissat den hårt och tidigare muckat gräl med Benedict i ett brev om hans avsky för filmen i fråga ; Emile Hirsch (senast fin i David Gordon Greens Prince Avalanche) blir den som gestaltar John Belushi i en biopic regisserad av Steve Conrad, byggd på en bok av Belushis änka Judith Belushi Pisano och Tanner Colby ; Scorseses The Wolf of Wall Street fick till slut efter mycket om och men en amerikansk premiär den 25:e december, vilket ger en preliminär svensk release den tredje januari 2014. Det är ändå helt okej och kan funka väl som årets sista film.

 

Trailers för nästa veckas premiärer

 

Mig äger ingen

Ender’s Game

jOBS

 

Alla filmer recenseras (troligen) och det går bra att titta tillbaka på Videosöndag hela nästa vecka eftersom filmer från SIFF kommer recenseras DAGLIGEN mellan 6e och 16e november. Det ni.

 

*

 

Veckans klipp

 

Okej. Batman, Avengers, Spider-Man… men what about Krrish? Trailern har sjutton miljoner views på YouTube, vilket eventuellt kan göra Krrish till världens mest populära superhjälte!

Från euronews.com. Superhjältar is as superhjältar does, som jag brukar säga.

 

2 svar på ”Videosöndag#46: Vecka 44-45

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *