Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Videosöndag#43: Vecka 41-42

vidde

Videosöndag – Belönar det bra

 

BIO

Vi är bäst! mini35star Lukas Moodyssons nya är ingen svag repris utan en klockren feel-good; oväntat vital, stark och mycket glädjespridande ungdomsfilm om punksjäl och vänskapskärlek. Mycket skickligt filmskapande.

Hotell mini35starTroligen årets bästa svenska film; Alicia Vikander är lysande i huvudrollen som traumatiserad ung kvinna som söker ett sätt att bearbeta sin sorg på olika hotell med sin terapigrupp. En film som trotsar genrer, blandar sorg med glädje, provocerar pensionärer och öppnar dörren till ett nytt, svenskt filmspråk. Tack till Lisa Langseth.

The Butler mini3star Hollywood-kitsch på hög nivå; en story som praktiskt taget bara är en Oscar-maskin. Men hey, ta med näsdukarna om du är sån.

Prince Avalance mini25star. Något saknas i David Gordon Greens i övrigt välspelade och fantastiskt fotade bromance-film om två motorvägsarbetare som bondar med varandra hösten 1988.

 

DVD/BluRay

Frozen Ground mini25star. Nicolas Cage jagar seriemördaren John Cusack i denna verklighetsbaserade story som vill vara en originell, mycket mörk thriller i Alaska, men som inte vågar utan tyvärr står kvar med ena foten i Beck– och Wallander-konventioner. Synd.

 

*

italo

Spaghettiskräck 1/3 – Från Gotik till Giallo

 

Jag har varit borta ett tag så jag har inga nyheter att sammanställa, men eftersom det är oktober kommer istället första delen av tre i en Halloween-relaterad (säger vi väl då) serie om den italienska skräckfilmens historia. Har du ingen koll på den fenomenala ”italo-horrorn” som kom mellan 60- och 80-talet så får du ett par originella tips som kommer passa fint med höstkvällarna. Första delen – Från Gotik till Giallo – går igenom tio filmer från de tidiga italienska skräckfilmerna från slutet av 50-talet fram till blomstringen av giallo-filmen; italienarnas egna typ av ”spaghetti-deckare”, fulla av sex, våld, obegripliga intriger och häpnadsväckande visuell elegans.

 

*

Trailers för nästa veckas premiärer

 

Captain Phillips

 

About Time

 

*

Veckans klipp

Från Criterions nya upplaga av Såsom i en spegel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *