Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

VIDEOSÖNDAG#42: Vecka 39-40

vidde42

Videosöndag – får Brad Pitt att sura

 

BIORECENSIONER

Skumtimmen mini2star – En blek och stereotyp svensk deckare byggd på Johan Theorin-bok. Har du sett en har du sett den.

 

DVD/BluRay

Byzantium mini25star – En intressant men inte helt lyckad vampyrstory av Neil Jordan, med formidabla porträtt av Saorise Roman och Gemma Arterton. Snygg och vemodig, troligen sevärd för fans av genren, men den saknar mål och mening.

Den ovillige fundamentalisten mini3star – En förenklad skildring av komplexa frågor, men ändå skickligt och ibland elegant om hur en indisk ung Wall Street-stjärna efter 9/11 ändrar inställning till USA vilket till slut leder honom tillbaka till Pakistan och den ”militanta akademian”.

Baksmällan del III mini1star – En verkligt dålig film, som fick mig att minnas dåliga McDonald’s-besök.

 

SPECIALRECENSIONER/V.O.D

World War Z mini2star– En av sommarens stora snackisar; en långdragen katastrof-zombie-film som liknar allt man sett förut i genren.

The Purge mini15star – En totalt idiotisk och pubertalt fjantig skräckfilm som gömmer sig bakom påhittade politiska och filosofiska idéer som den inte kan bära upp för fem öre.

 

Fem nyheter från veckan som gått

nyhet1

1. Snabba Cash-gänget gör upp-beefad reboot av Jönssonligan

Nej, det är inte första april även om det går att skratta länge och väl åt nyheten att gänget bakom Snabba Cash ska ge sig på en reboot av Jönssonligan. Deras beskrivning av Den perfekta stöten är det roligaste jag läst sedan Tommy Nilsson (inte) bytte namn till Black men den här gången är det sant; storyn innefattar mord, stötar som går fel, hämnd, etc (läs mer här). I Aftonbladet kan man läsa att producenten Fredrik Wikström Nicastro jämför rebooten med Casino Royale; ”Allt som kändes gammalt och töntigt med Bond var helt bortblåst. Det är vårt mål med den här filmen” Oklart om de insett att Jönssonligan-filmerna är just töntiga komedier. Mer klart att de är kvicka med att leta snabba cash (pun intended) så fort biorundan för Livet deluxe börjat tagga ner.

 

nyhet2

2. East of Eden med Jennifer Lawrence

Här har vi ett projekt som kan gå lite hur som helst. En ny filmatisering av Öster om Eden, John Steinbecks litterära klassiker som Elia Kazan gjorde till filmklassiker med James Dean 1955. Det blir Jennifer Lawrence som spelar det ”psykotiska monstret” Cathy Ames i den episka släktsagan och det blir även Hunger Games-regissören Gary Ross som regisserar. Sorry kids, inga rafflande dödsspel är att vänta den här gången; förutsatt att filmen blir något att ha (manuset är ännu in progress) så rör det sig om äkta blod, svett och tårar.

 

nyhet3

3. Lucasfilm vill utplåna begreppet ”post-production”…

… i och med sitt användande av TV-spelsmotorer i realtid. Kort sagt betyder det, enligt Kim Liberi på Lucasfilm, att en filminspelning skulle vara klappad och klar så fort skådespelarna lämnar inspelningen. Tekniken förutspås, som alltid på Lucasfilm, ta något årtionde på sig innan fulländning. Men för ett mer specifikt exempel checka denna rätt fascinerande video som förklarar hur motion capture kombinerat med TV-spelsmotorer ser ut:

 

nyhet4

4. Wolf of Wall Street uppskjuten

Tråkiga nyheter för oss som suktar efter Martin Scorseses The Wolf of Wall Street – om inte annat så för att trailern är HELT fenomenal; nu talar mycket för att den inte kommer gå upp den 15:e november, som tanken varit, och frågan är om Paramount då ens kommer ge den en plats bland de trånga jul-releaserna. I värsta fall kan vi få vänta tills vintern 2014*sad face*.  Seriöst, se trailern om du inte gjort det. Vad håller Matthew McConaughey på med, till exempel? En nuförtiden alltid lika spännande fråga.

 

nyhet5

5. Cianfrance filmar ESPN-filmen These Guys Have All the Fun.

Trogna läsare lever inte i ovisshet om att jag älskade Derek Cianfrances The Place Beyond the Pines, och hans föregående kärlekstragedi Blue Valentine var också en väldigt stark film. Bara för att han är en darling of mine så kan jag meddela att Cianfrance har tackat ja till flera projekt samtidigt. Hans närmaste film heter Metalhead, och handlar om en hårdrockstrummis som spränger sina hörseltrummor och får leva i en stum värld (vill se!) men han har även officiellt signerat att han ska regissera filmatiseringen av New York-bestsellern The Light Between Oceans samt, nu senast, sportfilmen These Guys Have All the Fun om hur ESPN bildades. Det är rätt sällan en prestigefull nyuppkommen regissör tar på sig så många projekt samtidigt, men jag är glad att han håller igång.

 

OBS!

Nästa videosöndag utgår eftersom jag är ute på resande fot (vill någon skriva något för sidan i min frånvaro så kan vi höras). Troligt är dock att jag slänger in ett par nya recensioner så snart som möjligt, troligen onsdagen den 9:e oktober som tidigast. Videosöndag#43 är i vilket fall som helst uppe 13/10 då med recensioner på Lukas Moodysons Vi är bäst!, Oscarsrejsaren The Butler samt hajpade Tom Hanks-thrillern Captain Phillips.

 

 

och kom ihåg… att köpa öl för det där!

Låten heter … och köper öl och är av EkoBrottsMyndigheten. Seriöst. Obligatorisk låt på stereoid-Jönssonligan-soundtracket.

 

Ett svar på ”VIDEOSÖNDAG#42: Vecka 39-40

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *