Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

VIDEOSÖNDAG#40: Vecka 37-38

vid

Videosöndag – värd att sprida vidare

 

BIORECENSIONER

Monica Z mini3star en jazzig, glassig biopic om Monica Zetterlund, som faller in i många av genrens fällor men som ändå är fint gjord och medryckande. Främst sätter den Edda Magnason på kartan.

The Grandmastermini25star . Wong Kar-Wais senaste film, om kung fu-legenden Ip Mans liv, är fin att titta på men i grund och botten en rörig film sammanhållen med ett pokerface.

Smärtgränsen mini2starEn till Haneke-inspirerad, centraleuropeisk arthouse-film som i bästa stunder är en stark skildring av mobbing men som under 70% av speltiden eller så består av pretentiösa, statiska tagningar utan någon som helst poäng eller avsikt.

Pain & Gain mini2star. Det finns något fascinerande i Michael Bays gräsliga steroid-komedi, kanske en satirisk dimension; men det är svårt att orka vara intresserad av den 130 minuter långa orgien i skräp.

 

DVD/Blu-Ray

Den store Gatsby mini15star. Baz Luhrmanns filmatisering av Fitzgerald-boken suger, rakt upp och ner.

 

Fem nyheter från veckan som gått

 

 

nyhet0

1. Jag gästar podcasten Kärlek & Knaster.

Det är kanske, kanske, kanske inte den största nyheten i hela världen från veckan som gått, men jag gästar den gode Toni Savelas podcast Kärlek & Knaster i dag söndag. (länk här). Vi pratar om Vangelis soundtrack till Blade Runner och diverse sido- och centralspår därav. Prenumerera gärna på podden, lajka på fejjan och hela alltihopa, för Tonis nya möten med gamla album och nygammalt folk är ofta väldigt spännande. Jag har lagt upp min mästerverk-text om Blade Runner bara för sakens skull – den finnes här.

 

 

nyhet1

2. Rowling tillbaka till Hogwarts

Ah, well, vi visste väl att JK inte skulle nöja sig med att sitta hemma på bingen, låtsas vara vuxen och skriva böcker med awkward titlar som Den tomma stolen och The Cuckoo’s Calling (seriöst?). Nu ska hon skriva filmmanus till filmatiseringen av Hogwarts-skolboken Fantastic Beasts and Where to Find Them av professorn Newt Scaramander. Detta är Rowlings första manus och Warner tycks kunna lova att filmen blir den första i en ny franchise, som utspelar sig i Hogwarts 70 år innan Harry Potters tid. Vilket (om jag tänker rätt) skulle vara 30-talet, en tid man verkligen förknippar med England. I say, ska vi få en invigning av Hogwarts-expressen? Nazister i Slytherin? Chamberlain? Churchill? Agatha Christie? Who can say! Vi ska vänta på uppdateringar.

 

nyhet2

3. Don’t Belieb it!

Nä, Justin Bieber ska inte spela Robin i Batman vs. Superman även om ryktet var roligt. Inte heller kommer han vara med i Disneys Ant-Man, som blivit uppskjuten till sommaren 2015.

 

nyhet3

4. Och på tal om sommaren 2015.

Man kallar den Box Office Bloodbath; Avengers: Age of Ultron, Star Wars Episod VII, Finding Dory (uppföljaren till Hitta Nemo), Batman vs. Superman, The Hunger Games: Mockingjay (del 2), Independence Day 2 (seriöst), Ant-Man, Jurassic World (Jurassic Park 4), Mission: Impossible 5 och den  tjugofjärde Bondfilmen samsas alla om biljetter en och samma sommar. Nu senast pushade Disney upp sin femte Pirates of the Caribbean-film (och, ja, jag vet, really, Pirates fem?) till sommaren 2016.

 

nyhet4

5. Ebert blir sten.

I Roger Eberts hemstad Champagne, Illinois har en insamling börjat för en staty över den legendariske filmkritikern som gick bort i våras. Fint och bra.

 

Trailers för nästa veckas premiärer

 

Before Midnight

Riddick

Familjetrippen (We’re the Millers)

Paradis: Hopp

White House Down

Det är lite rörigt nu eftersom det fortfarande finns biofilmer jag inte sett och en hel drös videoreleaser som måste huggas in i, men man får göra vad man kan. Räkna med Before Midnight i alla fall. Ytterligare premiärer recenseras, vet bara inte vilka. Blir nog ingen familjetripp för min del, dock.

 

 

Och kom ihåg… Måånka kom sist i Eurovision Song Contest 1963!

Även om det var helt oförtjänt.

 

 

 

Also!

Kommentera och sprid gärna recensioner du gillar eller hatar, lajka Videosöndag på Facebook och hör av dig till mig antingen här eller på carlfredrikfyhr[a]gmail.com för alla typer av klagomål, synpunkter eller dödshot.

Ett svar på ”VIDEOSÖNDAG#40: Vecka 37-38

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *