Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

VIDEOSÖNDAG#39: Vecka 36-37

-

Videosöndag – ett inkommande skepp att räkna med på radarn

 

Och som man kan se finns flera nyheter på sidan denna vecka. Mest uppenbart är att Videosöndag nu opererar med betyg från 0-4 (mer om dem på about-sidan). Ytterligare nyheter är att sidan SNABBA TIPS kommer uppdateras tre gånger i veckan med, vad det låter som, snabba tips på filmer som av en eller annan anledning kan vara aktuella eller bara sevärda för den som är rådvill och vill ha raka rör. Därutöver kommer yours truly även syssla med en BLOGG var eller varannan vecka – ibland mer, ibland mindre – där jag skriver om saker jag bara råkar ha på hjärtat. (Mer eller mindre icke-filmrelaterat).

 

Without further ado: Veckans recensioner!

 

BIORECENSIONER

The Conjuring mini25star  En förutsägbar skräckfilm för de som älskar förutsägbara skräckfilmer. Inte originellt, men tekniskt skickligt. Kan nog också ge mysrysig bioupplevelse med rätt publik. Av James Wan. Med Vera Farmiga, Patrick Wilson, Lili Taylor och Ron Livingstone.

The Broken Circle Breakdown mini3star En snyftare om bluegrass-country, passionerad kärlek, oerhörd sorg och små ledsna barn. Av Felix Van Groeningen. Med Johan Heldenberg och Veerle Baetens.

Emperor mini2star Historiskt drama om amerikanernas arbete i Japan efter andra världskriget. Försöker täcka allt, inklusive en inklistrad kärlekshistoria, men kommer ingenstans och faller rätt platt. Av Peter Webber. Med Tommy Lee Jones, Matthew Fox och Eriko Hatsune.

 

DVD/BluRay

Star Trek: Into Darkness mini25star Tolfte Star Trek-filmen har en spännande och intelligent upptakt men ramlar isär kring mitten och blir en mer eller mindre standard-aktig uppvisning i sci fi-action. Underhållningsvärdet är dock intakt, trots rörigheten. Av J.J Abrams. Med Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg, John Cho, Peter Weller, Anton Yelchin, Alice Eve och Benedict Cumberbatch.

Evil Dead mini1star I sanning en ond och död film. Av Fede Alvarez. Med kids.

 

Fyra nyheter från veckan som gått

-William Friedkin

1. Venedig

Den sjuttionde filmfestivalen i Venedig avklarades igår. Tävlingens mest ärade Guldlejon gick till den italienska dokumentären Sacro Gra. Silverlejonet, regipriset, fick Alexandros Avranas för Miss Violence. Grand Jury Prize gick till Jiaoyou av Tsai Ming-liang. Coppa volpi för bästa manliga och kvinnliga skådespelare gick till Themis Panou (Miss Violence) och Elena Cotta (Via castellana bandiera). Marcello Mastroianni Award, för unga skådespelare, gick till Tye Sheridan i David Gordon Greens Joe. De flesta av dessa titlar låter i nuläget förstås rätt anonyma, men prisvinnare tenderar att släppas åtminstone på video i Sverige, förr eller senare. Så hav förtröstan. Årets hederspris gick till William Friedkin (Exorcisten-regissören vars senaste Killer Joe är något särskilt), vilket var lika oväntat som roligt.

 

nyhet2
2. Toronto

Och parallellt med Venedigs sista festivaldagar slog dörrarna i Toronto upp. Filmfestivalen i Toronto är inne på sin tredje dag idag och rapporter har kommit om ett modest bemötande av öppningsfilmen The Fifth Estate, med Benedict Cumberbatch. Intressanta titlar i övrigt finns det dock gott om på festivalen; Jim Jarmusch vampyrkomedi (?) Only Lovers Left Alive, den redan i Cannes-omtalade tre timmar långa lesbiska kärleksfilmen Blå är den varmaste färgen (svensk biopremiär i november) och Steve McQueens senaste 12 Years a Slave som är den senaste film att gå in i Bästa film-ringen på Oscarsgalan. Matthew McConaugheys nästa cowboy-roll i Dallas Buyers Club; Daniel Radcliffes ytterligare försök att bli man i Horns; Kate Winslets nästa briljanta porträtt  i Labor Day; titlarna är många och beroendeframkallande att läsa om. För mer intresse följ Guardians (bästa) uppdateringar.

 

John Lasseter and Hayao Miyazaki
3. Hayao Miyazaki går i pension

Ojämförbarlige anime-auteuren tillika Ghiblistudions grand master Hayao Miyazaki är en man vars karriär sedan 90-talet legat i en ”semi-pension” som förra söndagen tydligen blev officiellt avslutad. 72-åringens nästföljande film The Wind Rises (ännu inget svenskt releasedatum, vad jag vet) blir hans sista. Miyazaki vann en Oscar för bästa animerade film för Spirited Away och har även under Ghiblistudion gjort Laputa, Min granne Totoro, Kikis expressbyrå, Porco Rosso, Princessan Mononoke, Ponyo och Det levande slottet. Hans legend-status är förtjänad.

jaaack
4. Jack Nicholson går INTE i pension. Eller jo. Eller nej.

En något udda nyhet cirkulerade häromdagen att Jack Nicholson blivit dement och inte längre kommer ihåg repliker, och därför i tysthet gått i pension. Men nu har den dementerats av NBC:s Maria Shriver som säger att det är 100% falskt och att 76-åriga Jackie Boy är lika pigg som alltid och rentav läser manus as we speak. Denna dementering låter dock så desperat att man undrar om det inte kan ligga någon sanning i ryktena ändå. I vilket fall som helst är Jack Nicholson gammal nog att lägga av nu. Men om han kör på, good for him.

 

Trailers inför nästa veckas premiärer

 

Monica Z

Pain & Gain

The Grandmaster

Smärtgränsen

Min iranska familj

 

Alla filmer recenseras, men vissa eventuellt under vecka 38 pga tidsbrist (alla filmer har premiär 13/9). Nästa vecka kommer även en sent insläntrande recension på Snabba Cash: Livet Deluxe.

 

Och kom ihåg… Kubrick är och förblir nummer ett!

 

Man ska alltid uppmärksamma när nya intervjuer med Stanley Kubrick dykt upp på nätet. Här har någon tapper själ suttit och redigerat bort all fransk voice-over och översättning på radiointervjuer gjorda 1975 (Barry Lyndon), 1980 (The Shining) och 1987 (Full Metal Jacket) av Michael Ciment med den skäggige gurun från Bronx. (Så vänj er vid hack, blipp, blopp och blublublubb – det är värt det). Delar av dessa intervjuer har cirkulerat omkring förut men denna knappa timme ger mer kompletta versioner av dem. Ta gärna tillfället i akt att lyssna på hur en storartad tänkare resonerar om alltifrån bra och dåliga filmer till Vietnamkriget, vetenskapligheten i ESP, hyckleriet i de politiska systemen, varför bara sjuttonåringar kan beröras av konst och om Jack verkligen är galen eller inte i The Shining.

 

 

Also!

Kommentera och sprid gärna recensioner du gillar eller hatar, lajka Videosöndag på Facebook och hör av dig till mig antingen här eller på carlfredrikfyhr[a]gmail.com för alla typer av klagomål, synpunkter eller dödshot.

Ett svar på ”VIDEOSÖNDAG#39: Vecka 36-37

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *