Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

VIDEOSÖNDAG#36: Vecka 33-34

vidde

 

Videosöndag – Funderar på hur många filmer det finns i världen

 

BIORECENSIONER

Frances Ha 🙂 En hipster-feel-good men en feel-good lik förbannat, fint gjord av Noah Baumbach och Greta Gerwig med en extra fin insats av Gerwig, för många bortskämda 80-talister att känna igen sig i.

Hur många kramar finns det i världen 🙁 En film med hjärtat på rätta stället men knappt en färdig film överhuvudtaget. Extremt svag story och intrig gör den omöjlig att engagera sig i.

Kick-Ass 2 🙁 Eller Suck Ass Forever, som man också kan kalla den.

Red 2 🙁 En låtsasfilm där Bruce Willis och kompani står och håller masken i ett intriglöst hav av explosioner och blodlöst övervåld.

 

DVD/BluRay

Oblivion :/ Tom Cruises senaste rymdäventyr börjar väldigt bra men blir snart väldigt tråkig och förutsägbar. Synd.

Magic Magic 🙂 Oväntat otäck psykologisk skräckfilm med Juno Temple och Michael Cera på paranoid semester i Chile. Sömnlöshet, hallucinationer, utsatthet, klaustrofobi, en genuint obehaglig film.

Warm Bodies 🙂 En kul zombiekomedi i en tid som behöver fler zombiekomedier.

Great Expectations 🙁 Fyrtioelfte Dickens-filmatiseringen har Jeremy Irvine i huvudrollen, med biroller av Robbie Coltrane, Jason Flemying, Helena Bonham Carter och Ralph Phiennes. Men filmen är långtråkig.

Änglarnas andel 🙂 74-årige diskbänksrealisten Ken Loach gör feel-good på äldre dagar, även om denna story om snälla samhällstjänstare på jakt efter pengar från en whiskytunna, fortfarande har fötterna på asfalten.

Thin Ice :/ Ljummen thriller med en fin Greg Kinnear i en story som mest kan liknas vid en lill-Fargo.

Movie 43 🙁 Inte en film någon bör se.

 

Fem nyheter från veckan som gått

 

the butler

1. The Butler serverar Oscarbuzz

Årets Oscarsäsong inleddes med Woody Allens Blue Jasmine och Cate Blanchetts tidigt favoritmärkta framträdande i huvudrollen. Nu har den nya filmen av Lee Daniels (Precious, The Paperboy), i vilken Forest Whitaker spelar Butler i Vita huset under åtta president-eror, öppnat med en helg där den tjänat åtta miljoner dollar (vilket är mycket för en smal film) och även fått överlag positiv kritik i amerikansk media. Filmen – som också innehåller Oprah Winfrey, Vanessa Redgrave, John Cusack, Mariah Carey och Clarence Williams III – har snabbt kommit att bli en av årets snackisar, lite grann som årets Niceville; en film med liknande tematik som också kom på sensommaren och möttes av en glad kritikerkår. Vann inga Oscars, men det är en annan sak förstås.

 

oh no

2. No more Grey’s for Yang

Sandra Oh (no!) lämnar Grey’s Anatomy – en shocker för seriens fans. Nu är det så att jag vanligen inte rapporterar om TV-serier, eftersom jag inte följer dem, men jag har alltid gillat Sandra Oh och tycker om att hon går sin egen väg när hon känner för det. Åtta år är lång tid att guldvaska i en sjukhussåpa och när jag tänker på henne i Sideways, Rabbit Hole, Hard Candy blir denna nyhet desto mer inspirerande. Hon behöver vara med i mer film. Så är det.

 

mizya

3. TIFF

Den internationella filmfestivalen i Toronto har släppt ytterligare 75 titlar till sitt program – däribland Miyazakis nya The Wind Rises. Samtidigt har festivalen hotats av en strejk från underbetalda byggarbetare, som nu bara någon vecka innan festivalen går av stapeln nått en lösning. Tur det! Hela festivalprogrammet är förstås en våt dröm för filmfantaster och innehåller praktiskt taget en djungel av de kanske mest intressanta filmerna från de mest intressanta regissörerna, i synnerhet indiefilmare (man kan säga att Toronto är det nya Sundance). Du kan också ha noterat att svenska filmen Hotell, av Lisa Langseth och med Alicia Vikander, får sin första visning i Toronto. Kul för dem.

 

kick lee

4. Kickstarter är kickat i mål

Spike Lee väckte visst rabalder när han började tigga pengar av sina fans i ett ”kickstarter”-projekt, dvs. en filmproduktion som finansieras av en pengainsamling från vanligt folk och inflytelserika kompisar. Tanken är att filmare som inte har möjlighet att finansiera sina egna projekt ska kunna göra det – haken är bara att Lee inte är speciellt fattig utan bor i ett flott hus, har en snygg bil, går klädd i dyra baskrar och skulle kunna finansiera en film själv. Men åsikterna går isär, det är fortfarande svårt att hitta distributionsstöd för mindre filmer i Hollywood, och kickstarter-debatten har en plats. Lees projekt har i vilket fall som helst nått sitt mål på 1.25 miljoner dollar och är därmed kickad i mål. Filmen ska handla om ”människor som är beroende av blod” men mer har inte Lee sagt. Förutom: ”It’s not Blacula”. Tidigare kickstarter-projekt som gått igenom har varit långfilmsversionen av Veronica Mars och Zach Braffs Wish I Was Here.

 

mgu tips

5. Movie Geeks United

Inte en nyhet men ett tips på den bästa film-podcast jag hittat på Internet. De hängivna eldsjälarna bakom Movie Geeks United har ett seriöst filmintresse, de är exceptionellt kunniga och erfarna och de blandar högt och lågt utan att tappa vikten av att alltid gräva djupare i resonemang och funderingar. Gammalt skräp, konstfilmer, nya storfilmer, allt platsar under deras parasoll och dessutom har de en fantastisk förmåga att hitta intervjuer. Även om det ofta är roligare att lyssna på fotfolket (som fotografen till Cobra, som snackar skit om Stallone) så har de på egen hand fått till intervjuer med så pass stora namn som Brian DePalma, Willam Friedkin, Pierce Brosnan och Andy Garcia. De är värda din tid om du är intresserad av film. MGU steramas på Blog Talk Radio, deras website är moviegeeksunited.net och deras YouTube-kanal innehåller det mesta de gjort.

 

Trailers för nästa veckas biopremiärer

 

Blue Jasmine

 

Percy Jackson: Monsterhavet

 

The Mortal Instruments: Stad av skuggor

 

Detta är tiden på året då bolagen tycks konkurrera med skolstarten och punga ut generiska teenie-movies och hoppas på succé. Percy Jackson och Mortal Instruments lär inte recenseras av mig förrän videopremiären men Blue Jasmine (premiär 23/8) ska ses i mån av tid.

 

*

 

Och kom ihåg… Machines need love too!

Veckans klipp, från den mycket söta 80-talskomedin Electric Dreams om en dator som blir kär i cellospelande Virigina Madsen.

Ett svar på ”VIDEOSÖNDAG#36: Vecka 33-34

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *