Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Vecka 17-18

videosöndag vecka 18

Videosöndag – Always Going in Style

 

Bra filmer

Laurence Anyways – nästan chockerande bra film av tjugofyraårige Xavier Dolan, om en mans tio år långa process att bli kvinna, tillsammans med hans flickvän. Har en överväldigande rik filmpalett men håller sig ändå stringent och kännbar från början till slut. En överblåst, melodramatisk, men praktiskt taget helt perfekt gjord och en emotionellt utmattande upplevelse.

 

Godkända filmer

Uppe på vallmokullen. Pojke möter flicka i 60-talets Toyko, engageras i studentrörelse och vill ej att deras klubbhus ska rivas inför Tokyo-OS 1964. Signerad Goro (inte Hayao) Miyazaki. Söt men menlös och rätt svag film, förmodligen endast sevärd för de inbitna.

Damsels in Distress – min första request. En besk indie-komedi från Whit Stillman (Last Days of Disco) som inte lär tilltala alla… men största problemet är att den inte riktigt kommer någonstans och tycks slösa ens tid.

 

Dåliga filmer

Jakten, årets första ordentligt överskattade film. Mads Mikkelsen är hygglig dagisfröken som måste försvara sig mot Den Onda Pöbeln när han blir oskyldigt anklagad för att vara pedofil. All psykologi och realism är på extremt låg nivå och Thomas Vinterberg talar till publikens lägsta gemensamma nämnare á la Death Wish. Vilket inte hade varit något problem om filmen varit ärlig med den avsikten. Nu är det en välgjord och rätt välspelad, men liksom ohederlig och korrupt, film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *