Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Battleship

15starrating

Regi: Peter Berg

Alltså… ibland vet man inte vart man ska börja. Du vet och jag vet – alla vet – att Battleship inte är en bra film. Vi har liksom nått en punkt nu då vi kan se en trailer och liksom veta det utan att behöva tänka längre. Om du på allvar ser fram emot att se den så läser du ändå inte den här recensionen; du kan nog inte ens läsa (förlåt).Sen kan vi måhända se filmen ändå – av någon anledning – om vi är tillräckligt masochistiska. Själv kan jag inte längre säga att jag ser film för mitt eget höga nöjes skull – och inför den här filmen känns det smärtsamt påtagligt.

Därför blev jag positivt överraskad av de första 30 minuterna i den här filmen, som är genuint komiska. Jag skrattade mer än jag skrattat på länge. Vissa av sakerna som hände var menade som komiska, andra inte. Och jag tror att de saker som var menade som komiska inte riktigt var menade att vara komiska.

Tillåt mig att förklara. Vår huvudperson heter Topper, spelad av Talyor Kitsch, och han är väldigt bra på… en massa saker (han är ”talanted”, exakt på vilket sätt vet jag inte). Tyvärr är han en dryg odåga som gör en massa dumma saker istället för att… göra något annat. ”You’re wasting your talents” säger folk till honom (min kursivering). Han har en ordentlig brorsa (Alexander Skarsgård) som är marinbefäl. En kväll när dom sitter på en bar och ölar stiger en brutta (Brooklyn Decker) in i baren och Topper tänder på henne direkt. Hon går till baren och ber om en kycklingburrito men köket har stängt – Topper försäkrar henne om att han på fem minuter kan ge henne en burrito så han springer därifrån illa kvickt men ack, den asiatiska kvinnan har stängt det lokala mini-wall-martet. Topper beslutar sig för att via taket bryta sig in i butiken – medan temat till Rosa pantern spelas – vilket tyvärr leder till att han 1. Klantar omkring och gör sig själv illa som vore han en inbrottstjuv i en Ensam hemma-film samt 2. Jagas av polisen och 3. Blir el-zappad av sistnämnda. Men han lyckas leverera burriton. Och ”The Burrito Girl” – som Alexander Skarsgård kallar henne, tydligen utan att det ska vara ett skämt – faller för denna romantiska gest och i nästa scen ska dom gifta sig. Tja, om han vågar fråga hennes pappa först. Han är en dödsallvarlig marinkapten spelad av Liam Neeson på bästa Taken-humör, så det kan ju bli prekärt.

För att skärpa sig drar Topper med sin brorsa ut till havs på ett kommandofartyg och – wouldn’t you know – utomjordingar attackerar hux flux. Detta får snubbarna på Pentagon – samt ett stycke nördigt Jeff Goldblum-substitut i ett sånt där arketypiskt skjul med stora satteliter – att bli eld och lågor. I arkivbilder tagna ur sitt sammanhang pratar president Obama om läget på Hawaii (där filmen utspelar sig) och i Pentagon sitter ett stort gäng ministrar ledda av USA:s försvarsminister spelad av… Peter MacNicol?! Från Ally McBeal?! Sa jag att det här inte gick att ta på allvar? Jag menade det!

Tänk om hela filmen hade varit så kul. Efter en halvtimme så attackerar tyvärr utomjordingarna de olika fartygen där Topper-bröderna befinner sig – med ombord är även Rihanna som, fastän hon är en helt amatörmässig skådespelare, är ganska sympatisk att titta på. Det hela leder, hursomhelst, till öronbedövande och vansinnigt tråkigt buller och bång i ytterligare 90 minuter. I en sidointrig har the Burrito Girl teamat ihop sig med Jeff Goldblum-wannabeen samt en storvuxen ex-soldat som förlorat båda sina ben i Afghanistan och tillsammans är dom… på väg nånstans, för att göra nåt, jag är inte helt säker på vad.

Battleship håller på tills den tar slut. Det lättaste att säga är att det är en Transformers-ripoff – och tänk efter noga på vad det är för slags omdöme. Till skillnad från de flesta av Michael Bays filmer har filmen dock en treaktsstruktur, och man förstår vad som händer i den. Det är alltid nåt. Sista tredjedelen innehåller något så originellt som en vändning i intrigen, innefattandes gamla gubbar. Den som ser filmen förstår – att det inte spelar någon roll.

Efter ett tag började jag roa mig med att göra anteckningar på vilka filmer Battleship snott inslag ifrån förutom Transformers. Jag noterade Independence Day, Pearl Harbor, Armageddon (alla Michael Bay-filmer, närmare bestämt), Jakten på röd oktober, Aliens, Cloverfield, Top Gun, Star Wars, Hajen, Deep Blue Sea, Titanic, Predator, Terminator och Pansarkryssaren Potemkin (jo).

Filmen är baserad på brädspelet med samma namn, dvs Sänka skepp (!), så fastän filmen är en Michael Bay-ripoff är det fortfarande bolaget Hasbro som drar hem samma pengar som för Transformers-filmerna. I dessa tider av spinoffs, uppföljare, remakes väntar jag givetvis med spänning på filmatiseringen av Mastermind och Backgammon. Kanske Fia med knuff – The Movie eller Monopoly – Get Rich or Die Trying. Varför inte? Snart finns inga superhjältar eller remakes kvar. Hollywood har uppenbarligen öppnat sina mest övergivna hyllor och börjat gräva bland dammråttorna.

 

Battleship släpps på DVD 22/8.

5 svar på ”Battleship

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *