Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Abduction

2starrating

Regi: John Singleton

Nej, alla dina första instinkter är helt korrekta, Abduction är ingen bra film. Men den kanske inte är riktigt lika usel som man kan föreställa sig – eller rättare sagt, som man kan föreställa sig utifrån den klädsamma anti-Twilight-inställningen som är kutym för den som anser sig ha ”god smak”. Eftersom huvudrollen spelas av Taylor ”Team Jacob” Lautner ska man liksom på automatik bortse ifrån att ta den här filmen på allvar. Men i verkligheten är den inte usel utan mest medioker.

Lautner själv är bara en marginell del av problemet. Är han en dålig skådespelare? Well, det verkar så. Men å andra sidan är filmen uppbackad, liksom som kompensation, av skådespelare som Sigourney Weaver, Maria Bello, Jason Isaacs, Alfred Molina och, just det, Michael Nyqvist (mer om honom sen). Dessutom är den regisserad av John Singleton som en gång i tiden ändå gjorde bra filmer som Boyz N The Hood och… öh, remaken på Shaft? Kanske? Hm.

Abduction har en story som egentligen inte är så pjåkig. Lautner spelar high school-kille som en vacker dag på tal om ingenting förstår att hans föräldrar inte är hans biologiska föräldrar; han får chansen att rynka på näsan och kisa smådumt, ungefär som han brukar. I nästa sekund är han på flykt undan CIA, som han ”inte kan lita på”, och ett gäng skurkar ledda av Micke Nyqvist. Filmens Macguffin är en lista Taylor har på sin mobil över CIA-namn som sålt statlig information utomlands. Det hela är alltså en jaktfilm där han, under tiden han blir jagad, ska ta reda på sin sanna identitet och så vidare. Det är tur att han kan lite random kampsporter och sånt (hur det kommer sig att han kan det orkar jag inte gå in på). Alla den här subgenrens klyschor gås igenom – vi spårar upp främlingar, det blir lite dramatik på ett tåg, möten sker ”somwehere public” och till synes lugna ögonblick avbryts av plötsliga attacker från skurkarna. Alfred Molina spelar CIA-agenten som får chansen att ropa Bourne-lånade kommandon i ett headset. Taylor har en tjej med sig också. Det är ungefär allt man kan säga om henne.

Jag skulle säga att den första halvtimmen av den här filmen är lite småputtrande, och på en rimligt ambitiös nivå för en film med den här fimens förutsättningar. Vet man inte vad filmen handlar om blir man förledd på ett ganska intressant sätt och man saknar Jason Isaacs och Maria Bello så fort dom försvinner. Och rätt snart därefter förvandlas allt till en helt rudimentär Scooby Doo-aktig jakt där logiken fungerar helt och hållet som manuset vill, där det är omöjligt att bry sig om någon inblandad och där det är helt omöjligt att ta skurken på allvar – Micke Nyqvist stirrar sig igenom filmen som en zombie och häver statiskt ur sig repliker som ”I like popcorn”.

Mot slutet mynnar allting ut i en upplösning som gör att hela filmen känns som ett pilotavsnitt för någon dassig TV-serie. Jag är uppenbarligen inte målgruppen, men jag hoppas att ingen i Team Jacob röstar för en sådan. Det är möjligt att Taylor förtjänar bättre. Micke Nyqvist gör det helt klart.

FREDRIK FYHR

Abduction släpps på DVD 8/2.

4 svar på ”Abduction

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *