Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

Snabbgenomgång, vecka 3


Bra filmer

Svart venus, berättelsen om Sarah Baartman, den afrikanska kvinna som levde och dog i total ovärdighet några korta år i början av 1800-talet i London och Paris. En extremt stark må dåligt-film och en studie i historiskt förankrat rasistiskt förtryck, som vänder ett anklagade fokus till åskådaren.

Midnatt i Paris, Woody Allens senaste mysfilm med Owen Wilson och Marion Cotillard som kärlekspar från olika epoker, som hoppar mellan årtionderna under sommarnätter i Paris.

Boy, rolig och fint gjord hyllning till barndomens drömvärldar, om hur en elvaårig pojke på 80-talet, besatt av Michael Jackson, förstår att hans pappa inte är en superhjälte utan en klant.

The Debt, bristfällig men välgjord Kalla kriget-thriller om ett Mossad-uppdrag i Östberlin på 60-talet som kanske inte är vad det ser ut att vara. Främst sevärd för fans av genren.

 

Godkända filmer

Cowboys & Aliens, serietidningsartat äventyr med Daniel Craig, Harrison Ford och ett gäng utomjordingar i Western-miljö. Okej, men onödigt överarbetad, borde ha varit mer oseriös.

Killer Elite, en b-film med en a-filmsstory. Inte dålig, men varken speciellt spännande eller minnesvärd.

Larry Crowne, harmlös och ultralättviktig komedi med Tom Hanks och Julia Roberts. Inte direkt bra, men godtagbart småmysig, inte alls värd alla hutlösa sågningar.

 

Dåliga filmer

Apornas planet – (r)Evolution, en förutsägbar och tråkigt gjord Ap-prequel med tomma karaktärer och alltför tveksamma specialeffekter.

Super 8, aliens i småbygden, ungar på cyklar, been there done that; en tekniskt duglig men själsligt död kopia på estetiken i Spielbergs bästa filmer.

Happy End, Björn Runges tredje film i en påstådd ”Befrielsetrilogi” är tyvärr en överväldigande uppvisning i klyschor och tom melodramatik.

 

Klassiker: Apornas planet, jag tog en omtitt på den första apfilmen från 1968 och det visade sig att den var mycket bättre än jag redan mindes den som.

*

Nästa vecka recenseras den nya Jane Eyre-filmen med Mia Wasikowska, The Hunter med Willem Dafoe och Sam Neill, samt fyra förmodat radikala skräpfester, bland annat Caught in the Crossfire med 50 Cent och Friends with Benefits, en ”ny” romkom med Mila Kunis och Justin Timberlake. Det blir en tuff vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *