Cowboys & Aliens

25starrating

Regi: Jon Favreau

Dom flesta filmer som inte är bra är helt enkelt för dåliga. Den här är inte tillräckligt dålig för att vara bra. Det enda sättet att göra en film med titeln Cowboy & Aliens bra vore att göra den jämförbar med filmer som Army of Darkness eller Mars Attacks. Filmer där handlingen är oviktig. Marsianerna attackerar, mörkrets armé anfaller. Allt finns redan i titeln. Cowboys & Aliens borde vara en sån film. Men den är inte regisserad av Sam Raimi eller Tim Burton – som båda förstod denna logik när dom gjorde sina Spider-Man och Batman-filmer – den är gjord av Jon Favreau som gjorde Iron Man, den eventuellt mest pretentiösa superhjältefilmen till dato.

Den här filmen börjar, ungefär, som en klassisk gammal Western-film. En till en början namnlös hjälte, spelad av perfekta stenansiktet Daniel Craig, vaknar upp ute i öknen utan minne. Han tar sig till närmsta stad och omedelbart blir hans närvaro uppenbar för alla inblandade. Whiskeypastorn lindrar hans sår, sheriffen betraktar honom skeptiskt; han spöar upp traktens lilla skitstövel och så är det med det. En ny sheriff har anlänt i stan. Han hamnar i finkan eftersom han tydligen är efterlyst. Harrison Ford dyker upp. Han är nån slags general, också traktens pamp. Han är sur som fan. Det är bäddat för en skräll.

Då attackerar en massa utomjordingar.

Håhå jaja… Det är inte så roligt som det låter, för när dom anländer i fjärran påminner dom mest om anonyma JAS-plan och i närbild känns dom mest som CGI-restfiler som blev över från District 9. På nära håll är dom inte heller mer karaktäristiska än om dom vore nära släktingar till fulingarna från Independence Day. Resten av storyn går ut på att människorna måste lyckas samsas för att bekämpa utomjordingarna. Ungefär som i den filmen. Ungefär som i ganska många filmer.

Är den här filmen bra? Nej. Varför inte? Därför att den bygger upp sin historia kring karaktärer som är helt utbytbara – Vem bryr sig om vart Daniels Craigs karaktär kommer ifrån? Det visar sig att han haft en fru av något slag. Ja, jo, didn’t see that one coming. Vi tittar fortfarande på en film kallad Cowboys & Aliens, va? Detsamma gäller för alla andra karaktärer, som filmen liksom tror att åskådarna faktiskt bryr sig om. Jag vägrar tro att någon människa – någonstans – tar dom här karaktärerna på allvar (allra minst Harrison Ford). Men det automatiska sentimentaliserandet fortsätter i långrandiga dödsscener och innehållslösa klyschdialoger, när man bara kunnat dra till med nåt i stil med ”That’s just what we call pillow talk, baby…”

Är filmen dålig? Well. Den är helt klart ganska trevlig, åtminstone med lite tillförlitlig hjälp av en flaska burboun, och i bästa fall får den igång en fin skräpfilmslunk av gammeldags Spielberg/Lucas-stuk (Spielberg var exekutivproducent). Majoriteten av skådespelarna är riktigt bra; jag kan bokstavligt talat inte minnas senaste gången jag såg Harrison Ford i en så här pass fungerande roll, och jag måste ge en eloge till castandet av Clancy Brown som den (underanvända) whiskeypastorn; i vanliga fall spelar han bara vidriga drägg, men här myser man med honom. Sam Rockwell är också så bra som man kan begära att en seriös skådespelare kan vara i en sån här film, i rollen som gnällig bartender som sörjer sin bortförda fru. Den enda skådespelarinsatsen som är oväntat dålig är Paul Dano – tidigare nämnda skitstövel – som var så bra i There Will Be Blood. Jag antar att han fick fritt spelrum att göra vad han ville och helt enkelt körde på utan att någon sa stopp. Men det är petitesser. En och annan sekvens är roligare än andra, och mot slutet blir Xbox kontra Bröderna Cartwright-populismen lite osnygg, men det är svårt att säga att filmen är hundra procent tråkig. Det är enklast att bara återgå till titeln: Cowboys och utomjordingar. Liksom. Så: Är filmen dålig? Ja, visst, men bara om man är dum nog att ta den på allvar.

FREDRIK FYHR

Cowboys & Aliens släpps på DVD 25/1. DVD-versionen är 17 minuter längre än bioversionen, vilket gör att filmen klockar in på  två timmar och en kvart. Jag har svårt att tänka mig att detta bidrar till något.

2 svar till ”Cowboys & Aliens”

  1. […] Cowboys & Aliens, serietidningsartat äventyr med Daniel Craig, Harrison Ford och ett gäng utomjordingar i Western-miljö. Okej, men onödigt överarbetad, borde ha varit mer oseriös. […]

  2. […] Oliver Platts matkritiker känns däremot som ett hetlevrat och personligt inslag. I scenen där Carl skäller ut honom för att dissa vad folk jobbar hårt för så är det svårt att inte tänka sig att det är Favreau själv som spyr ut sin ilska mot filmkritiker och nättroll. Kanske han fortfarande är ledsen över att fler inte uppskattade hans Cowboys & Aliens. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *