Trespass

tp

15starrating

Regi: Joel Schumacher

Trespass är en totalt misslyckad film, tillsammans med Batman & Robin den sämsta film jag sett av Joel Schumacher* och ett offer av tendensen Two Wrongs Don’t Make It Right; fenomenet som uppstår när två bra skådespelare paras ihop och det inte fungerar just för att dom är så igenkännbara och inte nödvändigtvis går ihop. I det här fallet spelar Nicolas Cage och Nicole Kidman arketypiskt olyckligt gift par som bor i ett osannolikt designat jättehus; ett gäng sedvanligt käbblande skurkar tar sig in i huset genom att ringa på och låtsas vara poliser (det äldsta tricket i boken!) Skurkarna är ute efter deras inlåsta diamanter och man ska förstå det hela som en Mycket Allvarlig Situation som sen utvecklas till Något Jättespännande eftersom Överraskningar Väntar; först är Nicolas Cages karaktär inte så dum som man tror, sen visar det sig att Nicoles också har en del hemlisar (en av rånarna är en slags poolboy, och hon är olycklig hemmafru; gissa hur dom känner varann). Men bortsett från att den här genren redan är sönderkörd av såväl Kevin Spacey (Absolut gisslan) som Michael Haneke (Funny Games) så känns filmen redan från allra första början mekanisk och styltig – Nic och Nic bara står och glor på varann, typ, ”Här är vi alltså, okej, ska vi köra den här scenen nu då? Du var verkligen värd den där oscarn du fick förresten, really some great work…”

Men det värsta med filmen är det undermåliga manuset som tagit ett rejält bad i klyschlistan och går igenom schablon efter schablon, och tror att det kan lägga på hur många lager av ”överraskningar” som helst och därmed bli hur absurd, osannolik och meningslös som den känner för. Filmens intrig är som en dålig historia som en överförfriskad göteborgare (no offense) hittar på medan han berättar den. Alla skådespelare – inklusive dom dåliga – tar i så det knakar och det gör bara allt detta ännu mer irriterande.

FREDRIK FYHR

*Joel Schumacher har gjort många både bra (Falling Down, 8mm) och dåliga (Bad Company) filmer

Ett svar till ”Trespass”

  1. […] Trespass, gisslandrama med Nicolas Cage och Nicole Kidman som faller platt från första stund och sen blir irriterande usel. Share this:TwitterFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *