Tre kronor – avsnitt 76

Victoria bränner utan anledning ner hela huset.


Avsnitt 76. Några veckor har passerat sedan säsong 6 och sex av seriens tyngsta karaktärer tycks ha försvunnit. Taggen är på lumpen eller nåt sånt. Kent och Agneta är i Australien. Reine har stuckit till Ryssland och Kaj och Pilla är i Rotterdam. Dessa kära nunor är istället ersatta med två nya familjer ur varsin samhällsklass: I öfre, familjen Koriander – pappa Klas-Erik är politiker i det tydligen väldigt populära partiet Demokraterna; han har läkarfrun Jacqueline (eller ”Jackie”, som har en kuslig Annie Lööf-look och en skiftande norsk dialekt) samt de två odrägligt präktiga barnen Samuel och Ulrika. I nedre skiktet ser vi småkriminella svenne banan-gänget Karlsson-Persson med pappa Larry ”the King” och Janet från finkan i spetsen. De har sönerna Clark och Tommy – som ser ut som Five-dropouts – samt dottern Sussi, som av någon anledning är helt normal.

Kotten, Larry och Kassler – de tre musketörerna i Blackeberg.

Dessa två familjers öden slås samman i och med Korianders rehabiliteringsprogram som han tror ska revolutionera kriminalvården. I början av avsnittet står han och ser på TV i kalsonger som matchar tapeten och gottar sig över sig själv eftersom han spyr ut politiska floskler med en snygg kostym. Rehabiliteringsprogrammet går ut på att Janet ska släppas med fotboja för att bo med familjen i Mälarviken, bland ”vanligt folk”. När hon kommer ut väntar hennes low life-familj på henne; det visar sig att det är Kassler som hjälpt till på vägen. Han pratar med Larry som om de är gamla kompisar.

Under tiden är alla i Mälarviken ungefär där vi lämnade dom sist. Birgitta dämpar sin ångest, efter att ha dödat Ann-Sofi, med TREO. Charlie är helt odiskret och går bort till henne för att ha ett hysteriskt melodramatiskt samtal. Hon tycker de ska gå till polisen men han påpekar med högljudd artikulation att det hela ju var en olyckshännnndelseee samt att han inte tänker berätta vart han grävt ner henne. Borta hos Gustafssons har Reine skamlöst försvunnit ur serien för att ”hjälpa Pjotor att börja om i Ryssland”. Verner föreslår att Mimmi ska kolla deras gemensamma bankkonton eftersom Reine inte är att lita på. Klimax kommer in på tekniska högskolan i Linköping vilket föder frågan om han ska flytta och om han och Pamela ska bo ihop. Pamela verkar förvirrad. Klas-Erik ska inför TV-kameror hälsa på familjen Karlsson-Persson när de anländer (via Kassler) efter att ha hämtat Janet från kåken. Det visar sig, häpnadsväckande nog, att Klas-Erik känner Larry från sin odefinierade ungdom och hädanefter är han känd som ”Kotten”. Kotten, Larry och Kassler var tydligen ”världens polare” när de ”gick i plugget” och kallades för De tre musketörerna i Blackeberg. När de väl kommer till sitt nya hem chillar Larry och Janet genom att ta av sig på överkroppen och röka i soffan. Pilla och Kaj är i Rotterdam vilket betyder att Hugo och Alva sitter och gör ingenting i en scen. En återfallet deprimerad Victoria försöker snacka med Jojje om deras mammas försvinnande samt att man hittat hennes kläder vid stranden. Hon tror att Ann-Sofie tagit livet av sig, men inser medan hon pratar att det kanske är Charlie som dödat henne. Jojje säger att hon är sjuk i huvudet. Charlie blir mer och mer hispig och paranoid och pratar nu om någon slags klocka som han förlorade när han grävde ner Ann-Sofi – han slutar tjafsa och får en hederlig gammal panikångestattack istället. Det visar sig att Larry även är Pamelas farbror och hans skitungar hennes kusiner; Mimmi listar ut att de kommer att bo grannar med varandra. Inte långt senare har Clark och Tommy kastat över sina sopor på hennes trädgård vilket gör att hon har en kortvarig butchfight med Pamela så att den skröpliga Verner ramlar omkull. Sen får Mimmi reda på att Reine indeed tagit en massa pengar från deras konto. Kassler stalkar Birgitta och Charlie till sjukhuset. Victoria sitter vid stranden där Ann-Sofie (inte) drunknat – Tanja kommer förbi, inte för att trösta henne utan för att prata om UFON, vilket tydligen är Samuel Korianders största passion och ett ämne han gjort till en snackis i Mälarviken. Charlie ligger typ död på sjukhuset efter sin ångestattack. Jackie och Birgitta småpratar och Birgitta bestämmer sig hux flux för att börja jobba på sjukhuset. Kotten är deppig över dagens fiasko. Hela hans politiska trovärdighet står på spel här, förklarar han. Victoria hämtar en dunk fotogen och bränner utan anledning ner hela huset.


Krediterad manusförfattare: Rikard Bergqvist.

Krediterad regissör: Anette Mandoki.


Kommentar

Serien går in i en helt uppenbar dekadens i och med att en massa karaktärer åker ut, och då i synnerhet Reine och senare Mimmi. Det är som om hela vikingaskeppet Tre Kronor träffats av flertalet enorma kanonkulor och inte kan överleva utan ett inslag av, tja, Sten Frisk. Ändå ett stabilt avsnitt under omständigheterna, och liksom all övermogen kitsch blev denna serie vansinnigt komisk under de sista säsongerna.

En irriterande grej är att Korianders inte introduceras som nyinflyttade, utan som om de varit där från början. Detta är naturligtvis helt ologiskt, då man tycker de borde dykt upp under några av de dramatiska händelserna i föregående säsonger, men whatever. (PS. Jag vet att serien inte är på riktigt).

Varför är det ingen utom Kassler och Vickan som bryr sig om att Ann-Sofie är borta???

Hur kan Kotten och Larry känna varandra från sin ”ungdom i Blackeberg” när Kotten var med i ungdomsförbundet? Var Larry också politiskt aktiv?

På sjukhuset återanvänds det gamla skämtet om att Reines städfirma inte kommer i tid, när Jackie försöker ringa den för att klaga.

Victoria har en otymplig svart bag med en stor ELLE-logga på. Är deppig med stajl.

Annette Bjärlestam, som spelar Janet, hade även en liten roll i Avsnitt 20 som skvallerjournalist.


Citat

”Blackeberg! Black! Black! Blackeberg! Blackeberg! Yeah, yeah! Blackeberg! Wow-wow!” / Larrys Blackeberg-ramsa, som tydligen var soundtracket för De tre musketörerna i Blackeberg, är uppenbarligen bara random blaj.

”Sila siitsnacket ny! Särp dig…” / Kassler

”Vi har haft nog med problem här i Mälarviken” / Verner säger sanningens ord

”Jag ska hämnas. Han ska få ångra sig så länge han lever” / Mimmi om Reine i en setup som aldrig kommer leda någonstans.

”Du behöver inte oroa dig. Ditt arsle behöver man förstoringsglas för att hitta” / Clark till Sussi.

”Vem vet? Det kanske är ett UFO som har tagit henne?” / Victoria är syrlig

”Du är ju sjuk i huvet” / Jojje

Hugo: Mjölken är sur.
Alva: Det är du som är sur!

Mimmi: Jag ska skära halsen av dig!
Janet. Jä kåm å plåcka!


Säsong 7


Tre kronor