Tre kronor – avsnitt 90

Janets städdag går inte bra.


Avsnitt 90. Kassler behöver starkare bevis mot Charlie, som nu även tror att han anlagt husbranden för att röja undan bevis. Taggen pushar Alva om hennes graviditet. Peo Olsson har naturligtvis skrivit en högst tveksam artikel om Kotten. Sussi städvickar för Pamela på sjukhuset. Larry tycker hon är ”familjens ljus” och att hon ska ”bli nåt” istället. Jackie är fortfarande mystiskt intresserad av allt som har med Pamela att göra.  Hon ger sjukhusnycklarna till Sussi och det är förstås en tidsfråga innan någon familjemedlem får tag på dom. Kassler klampar in hos Birgitta för att göra en husrannsakan. Alva berättar för Tanja att hon är gravid med ”ufot”. Janet dammsuger huset och vill ha två tusen i hyra av Norton. Kassler hittar inget i sin husrannsakan på Birgittas hus, men han tror ändå inte på Birgitta så det gör ingen skillnad.  Norton bondar med Gunvor på Burgern, medan Verner är på sin kurs. Janets städdag går inte bra. Hon kallar dammsugaren för helvetesmaskin. Birgitta är ett sadistiskt gnäll-as mot Sussi tills hon med rätta kallar henne surkärring. Larry och Kotten röker cigarrer och diskuterar hans bokföringsproblem; Larry föreslår att de kan fejka ett inbrott i Kottens hus samt på Demokraternas kansli. Taggen ber om ursäkt till Jojje och flörtar med Ulrika. Larry pungar ut två tusen till Janet, som fortfarande inte blivit klar med att städa huset. Clark petar på Ulrika med en gurka. Lennart Ekdal dyker upp på TV igen och pushar indirekt Kotten på att visa upp sin bokföring. Ernst kommer förbi och freakar på honom. Pamela opereras för sitt hjärtproblem. Janet har äntligen städat hela huset – men Sussi säger att möblerna måste dammsugas också. Till slut bestämmer sig Kotten för att låta Larry göra inbrott i hans hus och i kansliet. Larry vill bara ha två lådor baylis och tre lådor kronvodka för besväret. Jojje lyckas få en pratstund med Charlie. De har en irrationell dialog om att allt är Charlies fel fastän det inte är det och att Birgitta inte borde åka dit för det hon gjorde och inte Charlie som istället ska ta fallet. Norton och Janet säger förlåt till varandra och kramas. Hon säger att hon ska försöka hålla band på sig. Sen börjar hon snoka igenom hans plånka där hon hittar flera tusenlappar. Pamela sover efter operationen; Jackie håller hennes hand och ser kärleksfull ut. Kotten och Larry super tillsammans. Under tiden hittar Clark och Tommy sjukhusnycklarna i Sussis jackficka – hon glömde lämna kvar dom på sjukhuset, förstås – och de tycker det är för bra för att vara sant. Taggen freakar på Alva som till slut berättar att hon är gravid med en utomjording. Han freakar ännu mer. Sen inser han att hon talar sanning på något sätt. Pamela får ett hjärtstillestånd i sin medvetslöshet. Läkare försöker rädda hennes liv och Jackie tittar ängsligt på.


Krediterad manusförfattare: Karin Gidfors.

Krediterad regissör: Klas Karterud.


Kommentar

Ett annat tecken på dekadens är att skådespelarna nu stakar sig och säger fel utan att någon tyckt det varit värt besväret att ta om scenen.

Ett väldigt tydligt mellanavsnitt med tanke på att en av huvudintrigerna är att Janet dammsuger huset.

Tanja har Micro Machines-örhängen.

Abby hintar att Taggen började sin konstnärsbana som graffitimålare. Alltså är det nu beyond a reasonable doubt att ”Taggen” syftar på en ”tag” och inget annat.


Citat

Birgitta: Sådär pratar du inte med mig!
Sussi: Hur har du pratat med mig då? Som en surkärring!
Birgitta: Hörredudu!
Sussi: Det är väl ändå precis vad du är
/ Så sant.

Larry: Vi har ju just setat och planerat ditt eget Watergate
Kotten: Amen säg inte sådär.

”Och en sak till. Håll Maarit borta från kaffebryggaren!” / Kassler

”Jag ska också bli nåt! Sveriges största bankrånare!” / Clark

”Den har väl gått upp i rök och damm!” / Norton tautologiserar

”Hur var det med ufot?” / Tanja om Alvas ofrivilliga ufo-sex

”Det borde man ju ha förstått att du jobbar i restaurangbranschen, så goda bullar som du lagar” / Norton charmar Gunvor.

”Du är ju inte klok” / Kotten

”Det här är inte klokt” / Tanja

”Tanten i receptionen är inte klok” / Sussi

”Det är ju inte klokt egentligen” / Kotten


Säsong 8


Tre kronor