Tre kronor – avsnitt 54

Gunvor fattar till slut att Pamela inte kan läsa och skriva.


Avsnitt 54. Hantverkaren har fortfarande inte kommit till Bärnstens. Familjen Gustavsson försöker bekanta sig med Pamela, men hon verkar ha svårt att hantera sina känslor. Mimmi är halvdeprimerad för att hamburgerkedjan går dåligt. Senare visar det sig att fritösen är trasig. Bisarrt nog ska Pilla träffa Sten hemma hos henne och Kaj. Taggen lurar Hugo att det finns en giftig insekt i hans rum eller nåt, så att han inte kan vara i huset. Reine ger sig på att fixa Bärnstens kök, men det går inte så bra eftersom det inte är något Ikea-kök. Victoria beter sig konstigt i en telefonkiosk. Tanja frågar om inte hon och Taggen är ihop nu när dom ”gjort det”. Victoria verkar inte närvarande. Birgitta och Gustav Frank är på vinterpromenad. Han är mycket glad. Senare går han på hälsokontroll och blir mindre glad. Pamela följer med Mimmi till jobbet och är sur. Tre kronor verkar nu heta ”Pan Pizza” och dom tar upp alla kunder från Mimmi Burger dit bara Reine, Gunvor och Verner går för att äta. Taggen försöker prata med Victoria men hon är kall och ond. På Gustav Franks hälsokontroll visar det sig att man upptäckt ”kraftiga förändringar i lungvävnaden” på honom. Läkaren tröstar med att det kanske bara är tbc. Sten Frisk anländer hos Pilla som ett ondskefullt fromt lamm. Birgitta försöker förklara för Ann-Sofie att hon dricker för mycket. Hon svarar att hon betackar sig för Birgittas ”präktiga radhusmoral” och sen freakar hon på Reine. Charlie säger ”men Ann-Såfyyyy!” Taggen är förvirrad inför Victoria och försöker prata med Klimax som dock blivit mogen, och ska rulla iväg och ”tjacka blöjor”. Victoria pudrar sin tandrad med lite mer pulver. Sen dansar hon vidare gatan fram och försöker ragga på en random gubbe. Stens möte med Kaj och Pilla blir givetvis mycket skumt. Han känns påverkad av lugnande medel och Åke Smedman är mystiskt käck. När han är klar med köket visar det sig att Reine satt köket upp och ner. Ann-Sofie freakar. Charlie säger återigen ”men Ann-Såfyyyy”. Gunvor fattar till slut att Pamela inte kan läsa och skriva. Hugo springer iväg från Alvas vakt när hon pratar med Jojje; han kommer hem precis när Sten ska gå hem. Dom kramas. Gustav Frank säger till Klimax att han ska sluta röka och attackerar honom sen med freudianska frågeställningar men Klimax ber honom bara hålla tyst och säger att det är okej om han flyttar in. Allt blir tokigt på Mimmi Burger. Först beställer Pamela beställer en pizza från Tre kronor, sen exploderar fritösen. Jojje har ett hemligt protestmöte inne på Reines närköp men måste jaga bort alla när Reine kommer hem. Victoria anfaller Taggen med påtänt kåtslag. Han fattar dock att hon är ”helt sjuk”, och knuffar iväg henne. Gustav Frank och Birgitta tittar på Jeopardy. Han kelar med henne men har i egentligen fet dödsångest. Gunvor bondar med Pamela och jämför hennes analfabetism med att hon aldrig lärt sig simma. Gustav Frank ringer ett kvällsamtal till läkaren som berättar att han har ostoppbar cancer.


Krediterad manusförfattare:  Mikael Rundquist.

Krediterad regissör: Magnus Skogsberg.


Kommentar

”Pan Pizza”-verksamheten på Tre kronor har helt hamnat i skymundan nu. Någon slags menlös halvintrig mellan Bamse, Agneta, Lena och Katta verkar pågå men den blir aldrig helt tydlig


Citat

”Känner du våren? Den vår som får dom inre landskapen att blomma!” / Gustav Frank smörar Birigtta med usla floskler.

”En god grannsämja här i området vettu, folk kommer och går som dom vill. Cellarna har låsta dörrar!” / Reine förklarar att alla klampar in i Mälarviken.

”Men sluta va ee de här för utfrågning? Vill du ha reda på mitt sexliv också?”/ Ann-Sofie är ”fräck”.

”Femti spänn för pizzan, thank you very much!” / Abby härmar honkie-Reine.

”Men Ann-Sofyyyyyy!” / Charlies mest frekventa replik.


Säsong 5


Tre kronor