Tre kronor – avsnitt 3

Lena får smaka på Salongos smaskiga chili- och kummingryta.


Avsnitt 3. Taggen dricker juice direkt ur juice-kannan. Märkligt nog är det exakt samma juice som hos både Westbergs och Leif & Lena. Alva har en vit och kanelrutig morgonrock. Reine och Mimmi snuskar vidare även denna morgon. Gunvor vill hjälpa Verner i sin sorg efter Märtas död. Lena står och stryker, och småbråkar lite mer med Leif (hon orkar inte höra om alla våldsamheter på jobbet). Kaj träffar svensktoppsartisten Pilla som jobbar på närköpet efter att Bettan fått sparken; hon har en våldsfixerad och ständigt TV-spelande åttaårig son vid namn Hugo som har en Mighty Ducks-keps han aldrig tar av sig. Kaj får handla på kredit av Pilla (han köper Maxwell’s House-kaffe, det enda alternativet till Gevalia). Jimmy ligger i soffan, beter sig konstigt och påstår att han vill åka tillbaka till Bosnien. Reine får besök av den småsunkiga journalisten Laszlo Bengtsson. Inne på Reines kontor låter och rasslar en fet fläkt så högt att den nästan ligger i jämnhöjd med skådespelarnas röster. Kidsen surar över att dom ska bli faddrar till invandrarkids. Lena träffar Salongos däckade dotter Fataki på flyktingförläggningen. Salongo säger fler visdomar och låter henne smaka på hans smaskiga chili- och kummingryta; Lena identifierar ingredienserna och försöker vara diplomatisk mot Salongo som är krassare tillbaka. Fataki svimmar – det visar sig att hon är gravid. Hans får inget lån till huset eftersom han fått sparken och han får inget nytt jobb eftersom han inte får ett lån – det blir en massa dyrt ekonomiskt tjafs varpå han super ner sig. Verner är bitter över att Märta är död fastän han inte gillade henne så mycket – på begravningen noterar Kaj att Pilla blir attackerad av sin ex-man Sten Frisk utanför kyrkan. Kaj avbryter ceremonin och går ut varpå Sten Frisk slår ner honom. Lisen och Taggen hånglar loss men Kaj kommer hem och avbryter dom; en charmig scen följer där Kaj blandar in Alva när han skämtar på deras bekostnad. Reine och Agneta blir sams. Kalsong-Leif och skjort-Lena ligger i soffan, dricker vin och myser till spansk gitarrmusik, (”Léna… jag vill att vi skaffar ett bárn…”). Leif har en hårfläck på bröstet, Lena går om Mimmi i halvnakenhetspoäng.


Krediterad manusförfattare: Anders Joost.

Krediterad regissör: Christian Wikander.


Kommentar

Riksdagsvalet 1994: Taggen berättar för Lisen att han och Alva blivit döpta efter Tage Erlander och Alva Myrdal, varpå Lisen säger att ”idag hade det varit Ingvar och Mona”; Tre kronor började sändas i september 1994, samma månad som Socialdemokraterna vann valet efter att Carl Bildt varit statsminister.

Lena som får onödigt med skit för att hon gör ett bra jobb. Agneta är helt klart är skönaste bönan i Mälarviken. Kaj är en bra pappa.

Minuspoäng till Bimbo, som fortfarande bara är dryg. Sanna är stel som en stolpe. Klimax är sopig som vanligt. Hans börjar också bli jobbig.

Ett av seriens mysterium: Om nu Reine är så rik, varför bor han och Mimmi tillsammans med Reines mamma och Jimmy?


Säsong 1


Tre kronor