Tre kronor – avsnitt 19

Pilla sjunger den dåliga låten en gång till.


Avsnitt 19. Det är första advent. Birgitta sover hos ihoplappade Klimax och Jimmy anländer till Mälarviken på motorvägen; Kenta tar en morgoncigg och Leif vaknar i sin rödrandiga mysiga morgonrock för att ta hand om Latisha som skriker men Sanna hinner före. Jimmy hittar Olga sovandes i sin säng. Kenta hälsar på Klimax och Birgitta vaknar och får spel. Jimmy och Olga sitter vid ett tänt ljus och är omedelbart småkära. Alva vill ut och demonstrera mot allt. Hugo leker att han är en galen hund. Gunvor har fått ett tack-brev från borgmästaren i Tuzla. Birgitta bölar oavbrutet. Lisen freakar också. Salongo och Abby kommer till kyrkan när Kaj har adventsgudstjänst; dom har fått tillstånd att bo i Sverige nu. Hugo ljuger för Kenta om att en liten harmlös hund utanför närköpet är hans mördarkamphund och att han heter Teenage Mutant Ninja Turtle. Bimbo klipper sig hos Mimmi och får råd om karlarna och hur dom ska behandlas. Bimbo vill jobba hos Mimmi; hon säger att hon måste gå ut skolan. Salongo är arg på Leif för att han och Lena tagit hand om Latisha utan hans vetskap. Kaj pratar med Klimax som pushar Kaj om gud. Klimax får en Sports Illustrated Swimsuit Calender av Taggen. Det visar sig att Kenta är ganska usel som baskettränare. Det visar sig att Hugo snott hunden utanför närköpet. Gunvor är snurrig och vattnar blommorna hur många gånger som helst. Salongo går till Verner och avslöjar att det är han som tänkt sig köpa Tre kronor. Kaj går på Pillas PR-party men kommer först inte in för att han inte står på listan, och det är bara början. Pilla sjunger den dåliga låten en gång till. Leif har Latisha-abstinens och sitter uppe i natten och tittar på ett TV-program som handlar om hur viktig den erotiska lusten är för ett förhållande. Runt middagsbordet hos Gustavssons friar Reine till Olga men senare på kvällen vill hon fortfarande inte ”göra det”. Reine får sova i samma säng som Jimmy och Kenta får sova på golvet. Reine är sur, dom fnissar åt honom.


Krediterad manusförfattare: Lisa Sahlin.

Krediterad regissör: Karin Falck.


Kommentar

Avsnittet börjar suggestivt med mystisk 80-talsbongo-synth. Första advent liksom.

Jag var också en Teenage Mutant Ninja Turtle 1994. Men det var inget man hette, faktiskt, utan något man var! Vuxna missar alltid allt.

Rekvisita jag vill ha: Alla stickade vintertröjor och Leifs lurviga vita halsduk.


Citat

”Vet ni vad? Äntligen är vi som familjen Cos-byyyy” / Leif (med två peacetecken i luften) i sin konstigaste replik hittills. (Och med facit i hand ännu värre än det redan var).

”Du vet, han vill så gärna ha en hund. Jag borde aldrig ha visat honom den där filmen” / Pilla om Hugo; man tvingas undra om det var Benji eller Cujo.

”Det är inte alltid gräset är grönare någon annanstans” / Reine snurrar till ordspråken.

”Vinterviken där jag var va… Vi satt inte och flätade korgar” / Kenta om behandlingshemmet kontra hantverksstugan.

”Skomakarlåda! Shoe maker box!” / Kenta tävlar med Reine i dålig engelska.


Säsong 2


Tre kronor