Fantomen från Mars (1951)

the thing from another world

Den självklara filmen att referera till när man recenserar filmer som Riddick blir oftast Aliens eller Alien. Men filmhistorien började ju som bekant inte på 70-talet och det rättvisa vore att gå ännu längre tillbaka i tiden, åtminstone till 1951 och den seminala rymdrysaren The Thing From Another World – med den fantastiska svenska titeln ”Fantomen från Mars”!

Denna klassiker är en av urfäderna för sci fi-subgenren ”instängda-hjältar-jagade-av-monster”. Storyn: Vetenskapsmän och militärer vid en enslig arktisk forskningsstation upptäcker ett nedfruset flygande tefat samt dess besättning: En gigantisk rymdvarelse á la Karloff. De för in den till sin bas med order om att hålla den nedfryste jätten i schack, men snart råkar de förstås tina upp den mordiska besten. Trots att inget av det här framstår som subtilt idag får man komma ihåg att spökregissören Howard Hawks (som regisserade filmen i smyg) gör allt för att hålla spänningen och atmosfären intakt och man får länge inte se monstret – vilket kom att bli en gyllene regel för den här typen av filmer. Detta är en mysig film att se på knarriga höst- eller vinterkvällar. Hawks hade ett jädra temperament i alla sina filmer och det märks även här – En inledande mysig stämning bygger upp klassisk spänning, och underhållningen blandas fint med hokus pokus-vetenskap och erans påklistrade antikommunistiska budskap, som är så typisk för den här genren (jfr Världsrymden anfaller). Visst, filmen är helt klart daterad – i synnerhet tror jag slutet känns lite trubbigt för många, men det är ändå en tveklös klassiker och en bra film att se om man vill spåra vår tids rymdmonster tillbaka till dess hemplaneter. Bra musik av Dmitri Tiomkin också – håll er långt borta från äckliga versioner med pålagd färg – och jo, John Carpenter gjorde en fenomenal nyinspelning 1982, då som The Thing.

*

*

 

FANTOMEN FRÅN MARS 

thing

Org. titel: The Thing From Another World
År, land, längd, teknisk fakta: 1951 USA 87 min;  svartvit, 35 mm, bildformat 1.37:1.
Regi: Christian Nyby, Howard Hawks (okrediterad).
Manus: Charles Lederer.
Med: Kenneth Tobey, Margaret Sheridan, Robert Cornthwaite, Douglas Spencer, James Arness, Dewey Martin, William Self, George Fenneman.
Klippning: Roland Gross.
Musik: Dimitri Tiomkin.
Scenografi: Darrell Silvera, William Stevens.
Producent: Howard Hawks.
Produktionsbolag: Winchester Pictures Corp.
Svensk distributör: SF.
Svensk biopremiär 22 oktober 1951, barnförbjuden.

2 svar till ”Fantomen från Mars (1951)”

  1. […] inställningen som fanns i Howard Hawks klassiska (och vid den här tiden väldigt populära) Fantomen från Mars, där vetenskapsmannen som vill bevara monstret hånas och tystas ner av de macho […]

  2. […] hette Fantomen från Mars på bio i Sverige. För att slippa upprepa mig så kan jag hänvisa hit. Det är dock en film som man har anledning att återkoppla till – nu till exempel när vi […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *