Tre kronor – avsnitt 55

Charlies första dag på jobbet blir deppig; han har fått ett värdelöst källarjobb.


Avsnitt 55. Gustav Frank har börjat kedjeröka igen eftersom han ändå har cancer. Birgitta och Klimax försöker vara lattjo med honom men han ryter bara till och vägrar avslöja hans olyckliga öde. Det visar sig att det har ”hänt något i Turkiet” när Charlie var där. Ruben Salamander knallar in på Tre kronor och vill ha pizza – det visar sig att han är ”Steffo”, en gammal kåkfararkompis med Bamse. Pilla Sten-freakar. Hugo har fått ett paket och Pilla tror det är en bomb, eftersom det är från Sten. Hon tvingar Kaj att lägga paketet i en vattentunna. Det är förstås bara en fotobok av Lennart Nilsson om hur barn blir till, och Silvertronen. Pamela växlar mellan fromhet och ilska. Först lär hon sig läsa tidningen, sen blir hon arg när Reine tar reda på att snuten är efter henne. Då sticker hon igen. Gustav Frank freakar i en telefonkiosk och vill inte dö. Victoria fortsätter närma sig Taggen. Han tycker hon är ”flipprig” och kan ”inte skolka mer”. Kaj bjuder in Jojje till middag. Charlies första dag på jobbet blir deppig; han har fått ett värdelöst källarjobb. Detta eftersom ingen vill ha med honom att göra på grund av ”det som hände i Turkiet”. Birgitta tror att Gustav Frank bara har dåligt humör för att han försöker sluta röka. Han säger saker som ”sluta upp med ditt patetiska medlidande” i en helt absurd scen på en bänk. Reine erbjuder sig återigen att bli ordförande för Tre kronor bara för att i hemlighet få sänka hyran på idrottsförläggningen för att hämnas på Bamse. Tanja har aldrig varit på klubb och vill att Victoria tar med henne till ”Love Crazy Banana”. Hon säger till henne att hon ska umgås med Taggen men till Taggen säger hon att hon ska ut. Han frågar vilken planet hon bor på. Bamse vill att Steffo ska bli delägare till restaurangen på grund av gamla drömmar dom haft på kåken. Reine har tappat sin ”plånka” och utgår ifrån att Pamela snott den och ringer polisen. Pilla fortsätter freaka över att Sten ”håller på att nästla sig in här” och Kaj fattar ingenting. Ann-Sofi blir arg på Charlie när han kommer hem med en massa papper. Hon säger att han tror dom glömt ”vad som hände i Turkiet”… och även ”vad som hände i Peru”. Vi får veta via Kaj att Charlie räddat kurdiska flyktingar, medan han sitter och predikar pacifism för Alva och Jojje. Polisen haffar Pamela just när hon ska återvända till Gustavssons. Sen visar det sig att Reine bara tappat sin plånbok på närköpet. Katta bråkar med Bamse om Steffo och deras bromance. Gustav Frank är patetisk, sitter uppe och bölar och röker framför en öppen eld. Klimax rullar in och han säger åt honom att hålla käften och att inte lägga sig i hans liv, sedan rullar han iväg igen. Gustav Frank mumlar något självömkande.


Krediterad manusförfattare:  Anders Brundin.

Krediterad regissör: Pontus Klänge.


Kommentar

Ruben Salamander känns som den mest osökta av alla skådespelare man blankt skulle kunna tänka sig var med i Tre kronor utöver grundcasten. Ingen TV-serie är lika Ruben Salamander som Tre kronor, på något sätt.


Citat

Verner: Har du någonsin hört talas om ideellt arbete?
Reine: Det kan du vara lugn för. Det var väl sånt där dom körde med i Sovjet va?

Alva: Oftast är pennan det mäktigaste svärdet
Jojje: Det sa Gandhi också, sen sköt dom honom i magen.

”Det här är ju inte klokt asså” / Reine gör en ansats att återuppväcka tendensen att få med ett ”det är inte klokt” i varje avsnitt.

”Ibland måste a man got to do what a man got to do” / Reine.

”Herregud Reine, Mälarvikens egen JR” / Mimmi ger serien ytterligare Dallas-referenser.

”Jag tror inte att det är så stor skillnad mellan Marx och Jesus egentligen” / Kaj lever i den bästa av världar.


Säsong 5


Tre kronor