Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

đŸ“ș Tre kronor – avsnitt 117

”Bestraffning!”


Avsnitt 117. Tommy och Norton Ă„ker och fiskar. Pamela kommer hem frĂ„n Klimax i Linköping för att sĂ€ga förlĂ„t för att hon varit sĂ„ dum. Jackie berĂ€ttar att hon ”gjort det” med Kotten och dĂ„ sticker hon igen. Tanja ska gillra en fĂ€lla Ă„t vĂ„ldtĂ€ktsmannen genom att anvĂ€nda Ulrika som lockbete. Hon accepterar tveksamt. ”PĂ„ Shaistehs begĂ€ran” har Kassler ett ”vanligt samtal” med den hĂ€ktade Farhad i en förhörscell. Det gĂ„r lika dĂ„ligt som vanligt och Shaisteh gĂ„r av nĂ„gon anledning med pĂ„ att ge Asrin till Farhad. Sen bara rĂ„kar de stöta pĂ„ en mycket förstĂ„ende Amir nĂ€r han förs ut ur landet/serien i en vanlig polisvolvo. Samuel oroar sig för att han inte kan sĂ€lja för mer Ă€n tvĂ„ tusen om dagen för FramgĂ„ngskyrkan varpĂ„ Sten passiv-aggressivt pushar honom pĂ„ pengarna för teleksopet. Pamela gĂ„r till Gunvor och freakar om Jackie som ger henne visdomsord över fritösen. Kotten kommer med en bukett fula blommor till Jackie pĂ„ jobbet. Hon avfĂ€rdar honom pĂ„ ett smĂ€rtsamt och förödmjukande sĂ€tt. Sen gaggar hon lite mer med Ernst. Tommy och Norton kommer hem frĂ„n sin fisketur. Larry frestar Tommy med sitt senaste stöldgods, en lĂ„da ”sprillans nya CD-Rom” men Norton pĂ„stĂ„r att Tommy vill bli kock sĂ„ att han kan laga gĂ€dda. Janet gĂ„r till doktorn för sin elallergi, naturligtvis Ă€r ”doktorn” Jackie som förklarar att elallergi typ inte finns. Samuel sĂ€ljer bara för fem hundra varpĂ„ Sten tvingar honom att sĂ€ga att han Ă€r en usel mĂ€nniska. Sen ser det ut som att han mĂ„ste Ă€ta en paj som alla spottat pĂ„, men istĂ€llet mular Ulrika hela pajen i hans ansikte (”Bestraffning!”) Norton krĂ€nger Taggens Munchkopia Ă„t en uppenbart mysko kvinna i leopardjacka. Eivor försöker trösta sig hos Kotten för att Sten Ă€r sĂ„ ond men hux flux Ă€r han dĂ€r med barnen och en bestraffande blick. Taggen Ă€r inte bjuden pĂ„ festen pĂ„ Tre kronor och freakar pĂ„ Norton. Han blir gladare nĂ€r han hör att Norton krĂ€ngt hans Munch för trettio tusen. Det visar sig att deras plan Ă€r att köpa ut Sten frĂ„n Tre kronor. Taggen blir pepp pĂ„ att sĂ€lja fler tavlor men Norton kĂ€nner igen hans stirriga blick och sĂ€ger att de ska ta det jĂ€vligt lugnt. Birgitta och Gunvor tar en blĂ„sig promenad till Dramaten. PĂ„ festen pĂ„ Tre kronor spanar Tanja och Ulrika efter vĂ„ldtĂ€ktsmĂ€n. Medan hon dansar med Abby kommer den vĂ€lbekanta handen som droppar nĂ„got i hennes drink. Det Ă€r Lars NorĂ©n-stĂ€mning hos Sten och Eivor nĂ€r han rör sig i skuggan och krĂ€ver Eivor pĂ„ faderskapstest. Abby letar efter Tanja pĂ„ festen. Ulrika fĂ„r plötsligt för sig att Clark kommer vĂ„ldta Tanja och tvingar Samuel att omedelbart ringa polisen (dvs Kassler). Taggen rĂ„kar berĂ€tta för Gunvor och Larry att Norton sĂ„lt en av hans tavlor varpĂ„ Gunvor blir vred. Shaisteh gĂ„r till Farhad för att bli sams. IstĂ€llet utpressar han henne om att bli ihop igen, eftersom det visar sig att nĂ„got fuffens skett nĂ€r de kom in i landet vilket ingen tydligen vet utom dem. Medan festen pĂ„gĂ„r smyger Taggen och Tommy in pĂ„ Stens kontor och byter ut en tavla. Uppe i vattentornet kör en mysko jeep – det visar sig vara Doktor Roland som lĂ€gger ut den medvetslösa Tanja pĂ„ marken. Han dekorerar henne med tulpaner och skriker ut i natten. Samtidigt freakar alla pĂ„ Clark, som avslöjar att hon stuckit ivĂ€g med ”rymdstollen”. Av nĂ„gon anledning Ă€r det Samuel som tar sig till vattentornet först. Han blir skallad av ”doktorn”, som sedan haffas av Kassler.


Krediterad manusförfattare: Marietta von Baumgarten.

Krediterad regissör: Richard Holm.


Kommentar

Det stora bestraffningsavsnittet! Alla blir skyldiga till smÄ eller stora brott, verkar det som.

Stackars Samuel. Först en paj i fejset sedan en skalle. Att det var doktor Roland som var vÄldtÀktsmannen var för övrigt det minst oförutsÀgbara som hÀnt sedan förra veckans tisdag, som ju kom direkt efter mÄndag precis som vÀntat.

Sussi hÀnger mjölkpaketet utanför fönstret i ett rep för att hÄlla kylan. En random passning till Förspillda dagar av alla saker.

Kassler har en överdubbad replik i en dialog med Shaisteh. Oklart vad han sÀger egentligen. Sabbade de en replik och hade den kvar? Vore inte otÀnkbart med tanke pÄ den lite tveksamma scriptastandard som serien hÄller numer.

Vi fĂ„r aldrig se Tommy och Nortons fisketur… lite trist Ă€ndĂ„.

Nortons plan att köpa ut Sten, för pengar de fÄtt frÄn konstförfalskning, Àr rÀtt kass.

Sedvanligt crappy musik pĂ„ Tre kronors fest, trots att Abby pĂ„stĂ„r att de spelar han och Tanjas ”lĂ„t”

Om Taggen inte vet att Norton sĂ€ljer hans tavlor illegalt, hur kan han dĂ„ ha ”den stirriga blicken”?

Dramatiskt snöfall vid vattentornet, mÄste man sÀga!


Citat

Eivor: Du tvingade mig att sitta i skafferiet!
Sten: Ja men Eivor, dina tankar var faktiskt lite ofokuserade.

Farhad: Jag Àlskar dig! Vi hör ihop
Kassler: Du! Du fick chansen, nu Ă„ker du in!
Farhad: Vad klagade du pÄ! Jag pratade ju svenska!
Kassler: Du sa fel sak!

”Titta pĂ„ din flickvĂ€n, hon hĂ„ller ju pĂ„ att bli en robot!” / Taggen

Ernst: Ibland önskar jag att det fanns en högre makt som talade om för mig vad jag skulle göra
Jackie: Ja, men du hade ju inte lyssnat ÀndÄ!

Norton: En Àkta Munch, mÄlad av en fullkomligt okÀnd förmÄga
Mystiska damen: Smart! Bara en Ă€kta Munch…!
/ Obegriplig replikvÀxling.

Tanja: TĂ€nk att nĂ„n av dom hĂ€r kanske Ă€r en vĂ„ldtĂ€ktsman…!
Ulrika: Ja jag gillar inte riktigt det.

”Du, ta lite paj va?” / Clark till Samuel.

”LĂ„t oss dansa, min sköna böna” / Abby till Tanja

”BELÖNING! BESTRAFFNING! BELÖNING! BESTRAFFNING!” / FramgĂ„ngskyrkans mantra


SĂ€song 10


Tre kronor

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *