Fredrik Fyhr

Tidvisa rapporter och osorterade telegram

📃 Tre kronor – Bringing it all back home

Hej Jesus!

För Ätta Är sedan började jag, pÄ en tidigare blogg, en episodguide över TV-sÄpan Tre kronor.

Jo, jag vet.

Det var ett mĂ€rkligt arbete sprunget ur studentikos lĂ€ttja – jag var tjugonĂ„nting och hade kort sagt lite för mycket tid över. Nu Ă€r jag trettionĂ„nting och har egentligen mindre tid över Ă€n nĂ„gonsin, men tiden har Ă€ndĂ„ kommit nu att komma i mĂ„l med projektet. Nesligt nog stannade det ju av, nĂ€mligen, i takt med att serien blev mindre festlig och mer slentrianmĂ€ssig dĂ€r runt slutet av sĂ€song 8 eller sĂ„. Fem-sex Ă„r senare har jag dock funnit att de sista sĂ€songerna, om man bara kommer in med lite fĂ€rska ögon, Ă€r roliga de ocksĂ„.

Saker har ocksĂ„ utvecklat sig sĂ„ pĂ„ sistone att jag har mindre tid och lust att skriva lĂ€ngre och mer ingĂ„ende texter om film – men jag har fortfarande skrivlusten kvar, och jag vet av erfarenhet att driven kommer Ă„tervĂ€nda, Ă€ven om det kan ta ett tag. Saker behöver stabilisera sig bĂ„de privat och mentalt för att nya rutiner ska komma igĂ„ng (se Ă€ven denna programförklaring frĂ„n i fjol). SĂ„ medan den hĂ€r sidans brygd kokar sĂ„ behöver jag ett projekt som Ă€r kontinuerligt men samtidigt inte tar för mycket tid eller energi. Jag planerar att publicera ett avsnitt i veckan, vilket borde rĂ€cka pĂ„ ett ungefĂ€r Ă„ret ut.

Men vĂ€nta nu, sĂ€ger nĂ„gon kanske, vi pratar alltsĂ„ om en episodguide över Tre kronor…?

Haha, jamen ja. Faktiskt tror jag det Àr bland det mer populÀra sakerna jag nÄgonsin skrivit, att döma av de mail och kommentarer som dÄ och dÄ ploppar upp, dÀr tappra lÀsare bönfallit mig att fortsÀtta skriva.

Och det har jag ju alltid tÀnkt att göra. Men jag skrev igenom 97 avsnitt pÄ raken sÄ det var kanske inte konstigt att jag fick nog. Just dÀr och dÄ.

Varför jag började överhuvudtaget vill jag inte spekulera för mycket i. Det Ă€r roligare att konstatera att jag bara gjorde det. Jag kunde absolut inte lĂ„ta bli. Jag tyckte, och tycker fortfarande, att serien Ă€r sĂ„ rolig att den förtjĂ€nar en genomgĂ„ng. Man kan tycka att den Ă€r jĂ€ttedĂ„lig, om man bemödar sig med hög svansföring och god smak, men vad mig betrĂ€ffar Ă€r den i grund och botten inte mer eller mindre effektiv Ă€n nĂ„gon annan TV-serie som helst. SĂ„ nĂ€r Game of Thrones och Avengers gĂ„r mot sina tillfĂ€lliga slut – draman jag Ă€r mindre engagerad av – Ă€r det vĂ€l inte mer Ă€n lĂ€mpligt att ocksĂ„ jag engagerar mig för ett stort, episkt, kulturellt viktigt TV-epos. Ni vet, Tre kronor, som har allt möjligt att sĂ€ga om samhĂ€llsaktuella frĂ„gor som korrupta politiker, frĂ€mlingsfientlighet och rasism, ungdom pĂ„ glid, alkoholism, hela faderullan.

Hursomhelst. Jag har nu fört över alla de 99 referaten frĂ„n den gamla sidan, vilken jag nu mer eller mindre stĂ€ngt ner. Jag har gjort enstaka förĂ€ndringar pĂ„ texterna nĂ€r jag funnit det nödvĂ€ndigt. Vissa saker fĂ„r dock stĂ„ kvar (som att jag pĂ„ den hĂ€r tiden skrev ”dom” istĂ€llet för de och dem). SĂ„ mycket bryr jag mig inte att jag tĂ€nker gĂ„ in och Ă€ndra pĂ„ det.

ÅtersvĂ€ngen till MĂ€larviken börjar nu med sĂ€song 9 och avsnitt 100. En sida med alla sĂ€songerna (denna) kommer finnas högst upp pĂ„ bannern, men för enkelhets skull kommer de hĂ€r nedan. Jag har ocksĂ„ klistrat in ett förord till arbetet, som jag skrev nĂ€r det begav sig och jag var klar med sĂ€song 1, och jag har lagt in det dĂ€r det hör hemma.

SÄ, med allt det sagt, nu kör vi.


Förord till sÀsong 1.


SÀsong 1: Hans WÀstberg fyller 50, fÄr sparken, börjar dricka, rÄnar posten och skjuter sin son.


SĂ€song 2: SĂ€songen dĂ„ alla ”gör det”.


SĂ€song 3: Lisens ljug och Bimbos sista dagar.


SÀsong 4: SÀsongen nÀr alla bara klampar in.


SĂ€song 5: Knark, sprit och BĂ€rnsten


SĂ€song 6: Ångestens sĂ€song.


Reine och Mimmi i fjÀllen.


SÀsong 7: UFO-sÀsongen.


SĂ€song 8: Korianderkrisen.


PÄgÄende: SÀsong 9


FREDRIK FYHR

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *